Роден Никола Михов (1877-1962)
06 март 1877 г. – 05 април 1962 г.

Един от строителите на българската библиография. На нея той посвещава повече от 60 години от своя живот. Според него библиографското изследване не може да започне без предварително изготвяне на подробен план, който включва всички възможни извори. Нито една книга да не бъде цитирана от втора ръка, а да бъде видяна и подробно описана от самия библиограф.

Роден в Габрово. Израства в многолюдно семейство. Следва социология и биология в Женева и Брюксел, завършва с докторат по статистика. Учител в с. Драганово, В. Търново, Габрово, София. Поддиректор на Народна библиотека (1908-1909, 1911). Работи в големите библиотеки в Берлин, Виена, Париж, Марсилия, Лондон, Женева, където издирва данни за икономическата, демографската и културната история на България до Освобождението и за Турция. Посвещава много публикации на успехите на естествознанието през ХІХ век, произхода на човека, 100-годишнината на Чарлз Дарвин, на Жан Батист де ла Марк и др. От 1938 до 1957 година с малки прекъсвания живее и работи в Свищов, където помага при изграждането на библиотеката на висшето търговско училище (днес Стопанска академия Д. Ценов).

Основните му трудове са: "Населението на Турция и България през ХVІІІ и ХІХ в.", "Библиографски източници за историята на Турция и България", "България и българите според чужденците","София до Освобождението. Библиографско-статистическа скица" и др.  Те предизвикват редица положителни публикации, отзиви и рецензии.

През 1947 г. е избран за редовен член на Българската академия на науките, а през 1952 г. е удостоен с орден “Кирил и Методий” – І степен.

Той почива в София на 85-годишна възраст. 

Свържи се с нас
Последвайте във Facebook!
Последвайте във Facebook!
Последвайте във YouTube!
Обадете ни се!
Пишете ни!
Намерете ни в Skype!
Намерете ни в Skype!
Пишете ни в Messenger!
Пишете ни в Messenger!
Намерете ни в SlideShare!
Остави съобщение
Работно време

понеделник - петък: 8.30 - 18.30 ч.
събота:                    9.30 - 17.00 ч. 

Международен конкурс за екслибрис

През 2017 г. Регионална библиотека "Любен Каравелов" организира XIII Международен конкурс за екслибрис.

Прочети повече
Международен конкурс за комикс и блицанимация

 

Ако сте изкушени от изкуството на комикса и харесвате творбите на Стивън Кинг, дайте воля на творческите си способности и създайте комикс или блицанимация върху част по избор от романа „Живата факла“.

Прочети повече
МЕЖДУНАРОДНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ - ПРОГРАМА
МЕЖДУНАРОДНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ - ПРОГРАМА

Свободата вчера, свободата днес, свободата утре – на върха на копието ли е?

Прочети повече
НОВ ЖИВОТ ЗА СТАРИТЕ ВИ КНИГИ
НОВ ЖИВОТ ЗА СТАРИТЕ ВИ КНИГИ

Любимите Ви книги са остарели или са загубили блясъка си. Върнете им „живота”, донесете ги в библиотеката.

Прочети повече
Поглед назад във времето
Поглед назад във времето

Всеки от нас разполага със стари семейни снимки и документи. Но знаем ли колко са ценни всъщност те? Отговорът можете да откриете в библиотеката

Прочети повече