Роден Никола Михов (1877-1962)
06 март 1877 г. – 05 април 1962 г.

Един от строителите на българската библиография. На нея той посвещава повече от 60 години от своя живот. Според него библиографското изследване не може да започне без предварително изготвяне на подробен план, който включва всички възможни извори. Нито една книга да не бъде цитирана от втора ръка, а да бъде видяна и подробно описана от самия библиограф.

Роден в Габрово. Израства в многолюдно семейство. Следва социология и биология в Женева и Брюксел, завършва с докторат по статистика. Учител в с. Драганово, В. Търново, Габрово, София. Поддиректор на Народна библиотека (1908-1909, 1911). Работи в големите библиотеки в Берлин, Виена, Париж, Марсилия, Лондон, Женева, където издирва данни за икономическата, демографската и културната история на България до Освобождението и за Турция. Посвещава много публикации на успехите на естествознанието през ХІХ век, произхода на човека, 100-годишнината на Чарлз Дарвин, на Жан Батист де ла Марк и др. От 1938 до 1957 година с малки прекъсвания живее и работи в Свищов, където помага при изграждането на библиотеката на висшето търговско училище (днес Стопанска академия Д. Ценов).

Основните му трудове са: "Населението на Турция и България през ХVІІІ и ХІХ в.", "Библиографски източници за историята на Турция и България", "България и българите според чужденците","София до Освобождението. Библиографско-статистическа скица" и др.  Те предизвикват редица положителни публикации, отзиви и рецензии.

През 1947 г. е избран за редовен член на Българската академия на науките, а през 1952 г. е удостоен с орден “Кирил и Методий” – І степен.

Той почива в София на 85-годишна възраст. 

Свържи се с нас
Последвайте във Facebook!
Последвайте във Facebook!
Последвайте във YouTube!
Обадете ни се!
Пишете ни!
Намерете ни в Skype!
Намерете ни в Skype!
Пишете ни в Messenger!
Пишете ни в Messenger!
Намерете ни в SlideShare!
Остави съобщение
Работно време

понеделник - петък: 8.30 - 18.30 ч.
събота:                    9.30 - 17.00 ч. 

Международен конкурс за екслибрис

През 2017 г. Регионална библиотека "Любен Каравелов" организира XIII Международен конкурс за екслибрис.

Прочети повече
Международен конкурс за комикс и блицанимация

 

Ако сте изкушени от изкуството на комикса и харесвате творбите на Стивън Кинг, дайте воля на творческите си способности и създайте комикс или блицанимация върху част по избор от романа „Живата факла“.

Прочети повече
Хоо`понопоно за любопитните търсачи
Хоо`понопоно за любопитните търсачи

Ние програмираме днешния и утрешния си ден, заедно творим бъдещето на света. Ние сме дизайнерите, създаваме реалността. Съблечете от вас инерцията, съмненията!

Прочети повече
Хоо`понопоно: Беседи за изкушените
Хоо`понопоно: Беседи за изкушените

Искате промяна? Позволете си да станете магьосник! Вие сте дизайнерът, архитектът и строителят на новия си живот! А заедно творим нова реалност.

Прочети повече
Събития през месец май
Събития през месец май

Всички събития на едно място

Прочети повече