Международен конкурс за екслибрис
30 септември 2016 г. – 31 май 2017 г.

През Третото хилядолетие латинският израз „ex libris“ е много повече мисловен етикет, отколкото само символ или печат, който обозначава притежателя на една книга. В модерния свят на технологиите изчистената рисунка е като калейдоскоп на изяществото и творческата свобода. Може би затова, но и поради много други причини, в Регионална библиотека „Любен Каравелов” през 2005 г. съвсем не случайно се „ражда” идеята да се създаде уникален международен конкурс за exlibris. Апологет на идеята е Библиотеката.
Така през годините различни културни и знакови събития в България и в света се вграждат в русенския exlibris като знак за принадлежност към съвремието, което превръщаме в история. Конкурсът става феномен на колективна културна памет. Творбите придобиват енциклопедична стойност на нематериално наследство, създадено с особени знаци и модерни послания към поколенията. Неусетно се видоизменя смисъла на връзката между писателите/авторите, книгите, читателите и публиката, която се увлича от магията на изящните рисунки. Благодарение на идеята, Дунавският бряг и Библиотеката се превърнаха в пристан и дом  на десетки световни творци на exlibris. Всяко следващо издание на конкурса показва колко богата и разнообразна може да бъде човешката фантазия. Дори и в рамките на една тема, която винаги се подбира много прецизно, конкурсът има за цел да създава нови идентичности и да е катализатор на неподражаемо художествено проникновение.

През 2017 г. Регионална библиотека "Любен Каравелов" организира XIII Международен конкурс за екслибрис.

РЕГЛАМЕНТ ЗА УЧАСТИЕ

ТЕМА: 

„EX LIBRIS – EX LIBERTAS”. Темата е възможност да се интерпретира свободата във всички човешки проявления.

Конкурсът е отворен за творци от всички националности, без ограничения на възраст и професия. Допускат се всички графични техники, които позволяват тиражиране, обозначени според Международния идентификационен стандарт за ЕКСЛИБРИС. Авторите могат да участват с максимум 3 /три/ графики, по 4 /четири/ копия от всяка.

ИЗИСКВАНИЯ:

Попълнен и подписан Апликационен формуляр. На гърба на всеки отпечатък се попълва и залепва етикет, приложен към Апликационния формуляр. Името на автора и на творбата да бъдат изписани на английски език. В случай на промяна на данните от апликационната форма, авторите се задължават да уведомят за това Библиотеката. В екслибриса трябва да присъства текстът „EX LIBRIS – EX LIBERTAS”. Могат да бъдат включени допълнително и други знаци, букви, думи и текстове. Всеки екземпляр трябва да бъде подписан и датиран от автора. Максималният размер на изображението е 130/130 мм, на графичния лист –150/210 мм.

АДРЕС И СРОК  ЗА ИЗПРАЩАНЕ:

Графиките се изпращат по пощата до 31.05.2017 г. вкл. (важи датата на пощенското клеймо). 

Адрес за получаване:

7000 Русе, България

Регионална библиотека „Любен Каравелов”, Графичен кабинет

ул. „Дондуков-Корсаков” № 1

СОБСТВЕНОСТ, ПРАВА ЗА ПОЛЗВАНЕ И ПУБЛИКАЦИЯ:

Изпратените творби стават собственост на Регионална библиотека „Любен Каравелов” – Русе и не се връщат на техните автори. Те влизат в постоянната колекция на Графичния кабинет към Библиотеката, като Регионална библиотека „Любен Каравелов” – Русе придобива по силата на и едновременно с правото на собственост върху произведенията и всички останали права по ЗАПСП, в т.ч. правото на свободно използване и публикуване на творбите, в рамките на културната политика на институцията, без за това да е необходимо изрично авторско разрешение, както и без да се дължи каквото и да било възнаграждение за автора. Участието в конкурса е равнозначно на приемане на настоящия регламент от страна на всеки автор, като с подписа си върху Апликационния формуляр същият удостоверява безвъзмездното и безсрочно прехвърляне на правата върху изпратените творби в полза на Библиотеката.

НАГРАДИ:

Голяма награда на стойност 400 EURO.

Спонсорски награди.

След предварителна селекция допуснатите за участие в Конкурса автори ще бъдат представени в каталог с по една творба. Всеки участник, отговарящ на изискванията на Конкурса, получава електронен сертификат за участие и каталог. Всички получени екслибриси се публикуват на сайта на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе www.libruse.bg и се показват в представителна изложба, организирана в периода септември – октомври 2017 г.   

Селекцията и Наградите се определят от професионално жури в състав: проф. Николай Драчев – Ректор на Националната художествена академия, проф. Божидар Йонов, проф. Светослав Кокалов и Иван Токаджиев.

За контакти и допълнителна информация:

E-mail: service@libruse.bg, libruse@libruse.bg

Тел.: + 359 82 820 126; mob. tel.: +359 878 574916 

Регистрационна форма
Международен идентификационен стандарт за ЕХ ЛИБРИС
*За да разгледате документите е необходимо да имате инсталиран Adobe Reader
XII Международен конкурс за екслибрис

През 2016 г. в XII Международен конкурс за екслибрис „ЕХ VINO – ЕХ VERITAS“ участваха 209 автори от 29 държави. 

Жури на конкурса с Председател проф. Светослав Кокалов и членове: проф. Божидар Йонов и Иван Токаджиев НОМИНИРА за награждаване: Александър Улибин – Беларус, Ивелин Широв – България, Мара Силвестри – Аржентина, Мартин Р. Байенс – Белгия, Озан Юаник – Турция, Снежана Кезеле – Сърбия и ОПРЕДЕЛИ следните награди: Награда на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе се присъжда на Александър Улибин за творбата „Exlibris Oleg S.“ Спонсорска награда на фирма „ПРОММОНТ“ ООД се присъжда на Мара Силвестри за творбата „Ex Vino – Ex Veritas“ Спонсорска награда на Ротари клуб – Русе се присъжда на Мартин Р. Байенс за творбата „Ex vino – Ex veritas Martin R. Baeyens Belgium“. 

ГОЛЯМАТА НАГРАДА получи ИВЕЛИН ШИРОВ за творбата „EX VINO“.


Още по темата
Свържи се с нас
Последвайте във Facebook!
Последвайте във Facebook!
Последвайте във YouTube!
Обадете ни се!
Пишете ни!
Намерете ни в Skype!
Намерете ни в Skype!
Пишете ни в Messenger!
Пишете ни в Messenger!
Намерете ни в SlideShare!
Остави съобщение
Работно време

понеделник - петък: 8.30 - 18.30 ч.
събота:                    9.30 - 17.00 ч. 

Международен конкурс за екслибрис
Международен конкурс за екслибрис

Екслибрис произлиза от латинския израз "ex libris". Означава "из книгите на" и символизира интелектулната и емоционална връзка между книгата

Прочети повече
МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА КОМИКС И БЛИЦАНИМАЦИЯ
МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА КОМИКС И БЛИЦАНИМАЦИЯ

Ако сте изкушени от изкуството на комикса и харесвате творбите на Стивън Кинг създайте комикс или блицанимация върху част по избор от романа „Живата факла“.

Прочети повече
Роден Назъм Хикмет (1902 - 1963)
Роден Назъм Хикмет (1902 - 1963)

Турски поет, писател, сценарист, драматург и обществен деятел

Прочети повече