Колекцията се посвещава на 180-годишнината от рождението на Васил Левски и представя образа му в монументалното изкуство. 

Първият паметник на Левски е строен 17 години. Проектът е направен от софийския градски архитект - чеха А. В. Колер на 29.07.1878 г. На чешкия скулптор Франц Новак, който по това време живее в София, е възложено да направи макет от гипс по изготвения от арх. Колар проект и по него строителите и каменоделците да изградят монумента. Автор на  бронзовия орелеф на Васил Левски е виенският скулптор Рудолф Вейр. Паметникът е открит на 22.10.1895 г.

Учреденото през 1893 г. Карловско  дружество "Васил Левски", обявява през 1902 г. конкурс за проект за построяване на паметник в родния град на Апостола. Първа награда печели Марин Василев и изпълнението на паметника се възлага на него. Реализацията на проекта е през 1905 г. и е най-хубавата монументална творба на Марин Василев.

Основоположникът на българската скулптура Жеко Спиридонов създава през 1912 г. за Морската градина във Варна един от най-хубавите бюстове на Васил Левски в нашето изкуство.

В извайването на монументалния образ на Дякона се включват и Иван Лазаров (1942), Любомир Далчев (1947), Йордан Кръчмаров и много други известни български скулптори.

Снимките са от албуми от фондовете на Регионална библиотека "Любен Каравелов".

Свържи се с нас
Последвайте във Facebook!
Последвайте във Facebook!
Последвайте във YouTube!
Обадете ни се!
Пишете ни!
Намерете ни в Skype!
Намерете ни в Skype!
Пишете ни в Messenger!
Пишете ни в Messenger!
Намерете ни в SlideShare!
Остави съобщение
Работно време

понеделник - петък: 8.30 - 18.30 ч.
събота:                    9.30 - 17.00 ч. 

XIII Международен конкурс за екслибрис "EX LIBRIS – EX LIBERTAS"
Международен конкурс за екслибрис

През 2017 г. Регионална библиотека "Любен Каравелов" организира XIII Международен конкурс за екслибрис.

Прочети повече
III МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА КОМИКС И БЛИЦАНИМАЦИЯ
Международен конкурс за комикс и блицанимация

 

Ако сте изкушени от изкуството на комикса и харесвате творбите на Стивън Кинг, дайте воля на творческите си способности и създайте комикс или блицанимация върху част по избор от романа „Живата факла“.

Прочети повече
Поглед назад във времето
Поглед назад във времето
Всеки от нас разполага със стари семейни снимки и документи. Но знаем ли колко са ценни всъщност те? Отговорът можете да откриете в библиотеката Прочети повече
Събития през месец юли
Събития през месец юли
Всички събития на едно място Прочети повече