Колекцията се посвещава на 180-годишнината от рождението на Васил Левски.

Освен яркия словесен портрет, създаден от съвременниците на Левски, неговият документален образ е дошъл до нас чрез фотографиите, съхранили за идните поколения мъжествения лик на Апостола.

През 60-те години на 19 век фотографията е още в люлката си, процесът на фотографиране е бавен и мъчителен.Снимките се допълват на ръка, често пъти неумело и за сметка на автентичността. Въпреки това, до нас са достигнали няколко снимки. Първите български фотографи, запечатали образа на Васил Левски, са Георги Данчов и Анастас Карастоянов - Самоковеца. Апостола позира с явното съзнание за величието на делото, на което вече се е обрекъл. Дълбоко осъзнат дълг, чистота и доблест лъхат от байрактарския портрет на Левски ( август 1867). Двете групи снимки, спомен от участието на Левски във Втората българска легия, са направени в края на 1867 г. в ателието на Анастас Карастоянов. Най-ценни са трите снимки, направени през 1870 и 1872 г. в Копривщица от Никола Хитров и Васил Българянски.

Колекцията съдържа и факсимилета на важни документи от дейността на Апостола като клетвата му, писмото му до Г. С. Раковски от 7.11.1866 г., Нареда за работниците за освобождението на българския народ, писмената клетва пред БРЦК, окръжното писмо до революционните комитети в страната от 19.01.1872 г., автобиографията му в стихотворна форма. Включени са и снимка на родната му къща, оръжието, пред което са се клели революционерите и др. Интересни са и фотографиите на рода на Левски, поместени в издадения през 1923 г. единичен лист, посветен на 50 години от гибелта му.

Всичко това, както и други интересни материали, свързани с темата, се съдържа в албуми и книги от фондовете на Регионална библиотека Любен Каравелов.

Свържи се с нас
Последвайте във Facebook!
Последвайте във Facebook!
Последвайте във YouTube!
Обадете ни се!
Пишете ни!
Намерете ни в Skype!
Намерете ни в Skype!
Пишете ни в Messenger!
Пишете ни в Messenger!
Намерете ни в SlideShare!
Остави съобщение
Работно време

понеделник - петък: 8.30 - 18.30 ч.
събота:                    9.30 - 17.00 ч. 

Международен конкурс за екслибрис

През 2017 г. Регионална библиотека "Любен Каравелов" организира XIII Международен конкурс за екслибрис.

Прочети повече
Международен конкурс за комикс и блицанимация

 

Ако сте изкушени от изкуството на комикса и харесвате творбите на Стивън Кинг, дайте воля на творческите си способности и създайте комикс или блицанимация върху част по избор от романа „Живата факла“.

Прочети повече
Хоо`понопоно за любопитните търсачи
Хоо`понопоно за любопитните търсачи

Ние програмираме днешния и утрешния си ден, заедно творим бъдещето на света. Ние сме дизайнерите, създаваме реалността. Съблечете от вас инерцията, съмненията!

Прочети повече
Хоо`понопоно: Беседи за изкушените
Хоо`понопоно: Беседи за изкушените

Искате промяна? Позволете си да станете магьосник! Вие сте дизайнерът, архитектът и строителят на новия си живот! А заедно творим нова реалност.

Прочети повече
Събития през месец май
Събития през месец май

Всички събития на едно място

Прочети повече