Владимир Койлазов - първият русенец, носител на „Оскар“
13 февруари 2017 г.

На 11 февруари на специална церемония в хотел в Бевърли Хилс, Калифорния, бяха връчени наградите на Американската филмова академия за постижения в развитието на кинонауката и технологиите. Владимир Койлазов и неговият съдружник Петър Митев спечелиха „технологичен Оскар“ за разработената от тяхната компания Chaos Group, технология за 3D визуализация V-Ray.  Наградата се присъжда за "оригиналната идея, дизайн и реализация" и приноса на V-Ray за навлизането и усъвършенстването на 3D визуализациите в киното. Софтуерът е използван в хитови продукции като „Господарка на злото“, „Капитан Америка 2“, „300: Възходът на една империя“, „Игра на тронове“ и много други.

Владимир Койлазов завършва русенската Английска гимназия „Гео Милев“, а след това компютърни науки в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където се запознава с бъдещия си съдружник Петър Митев, с когото още като студенти създават своята фирма Chaos Group. В края на 1999 г. пускат първия продукт Phoenix, а на 13 март 2002 г. - софтуера за рендеринг  V-Ray – програма за генериране и обработка на триизмерни изображения, която вече има много разновидности. 

Но на този свят няма нищо случайно! В базите данни на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ откриваме статия на Вилиана Молнар „Дори и хобитите имат приключения“, публикувана във в. „Русенски стандарт“ през 1994 г. Материалът е посветен на Владимир Койлазов, който същата година печели конкурс на фондация „Отворено общество“ и правото да участва в традиционните летни ученически курсове в САЩ. Програмата включва три задължителни предмета и два вида спорт по избор. Владимир Койлазов учи „Въведение във физиката“, „Електроника“ и „Програмиране на Паскал“, а от спортовете – йога и туризъм. Той споделя, че компютрите и естествените науки са му страст, а любимата книга – „Хобитът“ на Джон Толкин. 

 

Свържи се с нас
Последвайте във Facebook!
Последвайте във Facebook!
Последвайте във YouTube!
Обадете ни се!
Пишете ни!
Намерете ни в Skype!
Намерете ни в Skype!
Пишете ни в Messenger!
Пишете ни в Messenger!
Намерете ни в SlideShare!
Остави съобщение
Работно време

понеделник - петък: 8.30 - 18.30 ч.
събота:                    9.30 - 17.00 ч. 

Международен конкурс за екслибрис

През 2017 г. Регионална библиотека "Любен Каравелов" организира XIII Международен конкурс за екслибрис.

Прочети повече
Международен конкурс за комикс и блицанимация

 

Ако сте изкушени от изкуството на комикса и харесвате творбите на Стивън Кинг, дайте воля на творческите си способности и създайте комикс или блицанимация върху част по избор от романа „Живата факла“.

Прочети повече
МЕЖДУНАРОДНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ - ПРОГРАМА
МЕЖДУНАРОДНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ - ПРОГРАМА

Свободата вчера, свободата днес, свободата утре – на върха на копието ли е?

Прочети повече
НОВ ЖИВОТ ЗА СТАРИТЕ ВИ КНИГИ
НОВ ЖИВОТ ЗА СТАРИТЕ ВИ КНИГИ

Любимите Ви книги са остарели или са загубили блясъка си. Върнете им „живота”, донесете ги в библиотеката.

Прочети повече
Поглед назад във времето
Поглед назад във времето

Всеки от нас разполага със стари семейни снимки и документи. Но знаем ли колко са ценни всъщност те? Отговорът можете да откриете в библиотеката

Прочети повече