Владимир Койлазов - първият русенец, носител на „Оскар“
13 февруари 2017 г.

На 11 февруари на специална церемония в хотел в Бевърли Хилс, Калифорния, бяха връчени наградите на Американската филмова академия за постижения в развитието на кинонауката и технологиите. Владимир Койлазов и неговият съдружник Петър Митев спечелиха „технологичен Оскар“ за разработената от тяхната компания Chaos Group, технология за 3D визуализация V-Ray.  Наградата се присъжда за "оригиналната идея, дизайн и реализация" и приноса на V-Ray за навлизането и усъвършенстването на 3D визуализациите в киното. Софтуерът е използван в хитови продукции като „Господарка на злото“, „Капитан Америка 2“, „300: Възходът на една империя“, „Игра на тронове“ и много други.

Владимир Койлазов завършва русенската Английска гимназия „Гео Милев“, а след това компютърни науки в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където се запознава с бъдещия си съдружник Петър Митев, с когото още като студенти създават своята фирма Chaos Group. В края на 1999 г. пускат първия продукт Phoenix, а на 13 март 2002 г. - софтуера за рендеринг  V-Ray – програма за генериране и обработка на триизмерни изображения, която вече има много разновидности. 

Но на този свят няма нищо случайно! В базите данни на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ откриваме статия на Вилиана Молнар „Дори и хобитите имат приключения“, публикувана във в. „Русенски стандарт“ през 1994 г. Материалът е посветен на Владимир Койлазов, който същата година печели конкурс на фондация „Отворено общество“ и правото да участва в традиционните летни ученически курсове в САЩ. Програмата включва три задължителни предмета и два вида спорт по избор. Владимир Койлазов учи „Въведение във физиката“, „Електроника“ и „Програмиране на Паскал“, а от спортовете – йога и туризъм. Той споделя, че компютрите и естествените науки са му страст, а любимата книга – „Хобитът“ на Джон Толкин. 

 

Свържи се с нас
Последвайте във Facebook!
Последвайте във Facebook!
Последвайте във YouTube!
Обадете ни се!
Пишете ни!
Намерете ни в Skype!
Намерете ни в Skype!
Пишете ни в Messenger!
Пишете ни в Messenger!
Намерете ни в SlideShare!
Остави съобщение
Работно време

понеделник - петък: 8.30 - 18.30 ч.
събота:                    9.30 - 17.00 ч. 

Международен конкурс за екслибрис

През 2017 г. Регионална библиотека "Любен Каравелов" организира XIII Международен конкурс за екслибрис.

Прочети повече
Международен конкурс за комикс и блицанимация

 

Ако сте изкушени от изкуството на комикса и харесвате творбите на Стивън Кинг, дайте воля на творческите си способности и създайте комикс или блицанимация върху част по избор от романа „Живата факла“.

Прочети повече
Хоо`понопоно за любопитните търсачи
Хоо`понопоно за любопитните търсачи

Ние програмираме днешния и утрешния си ден, заедно творим бъдещето на света. Ние сме дизайнерите, създаваме реалността. Съблечете от вас инерцията, съмненията!

Прочети повече
Хоо`понопоно: Беседи за изкушените
Хоо`понопоно: Беседи за изкушените

Искате промяна? Позволете си да станете магьосник! Вие сте дизайнерът, архитектът и строителят на новия си живот! А заедно творим нова реалност.

Прочети повече
Събития през месец май
Събития през месец май

Всички събития на едно място

Прочети повече