Така традицията повелява
15 февруари 2017 г.

Всяка година жителите на с. Николово празнуват Деня на лозаря, свързан с първия стопански процес в годишния цикъл на обработка на лозата – пролетното ѝ зарязване. Това е традиция от миналото, която тук се пази и уважава. Всяка година в селото се избира Цар на виното. Празникът започва пред неговия дом. За трета поредна година за Цар на виното беше избран Иван Минчев. Той посрещна гостите си с богата трапеза, погача и вино. Облечен в народна носия, изпълни българския ритуал по зарязването, който носи здраве и берекет. Той се прекръсти, разрови пръстта  на лозата, поля я с червено вино, поклони се в четирите посоки и я поръси с пепел и вода, за да я опази от болести. След това отряза най-дългата пръчка, за да е изобилно виното и през новата година. После празникът продължи с веселие и музика в клуба на пенсионерите в кв. Липник.  Там се извърши и дегустация на вината и бе избран следващият Цар на виното.

 

Свържи се с нас
Последвайте във Facebook!
Последвайте във Facebook!
Последвайте във YouTube!
Обадете ни се!
Пишете ни!
Намерете ни в Skype!
Намерете ни в Skype!
Пишете ни в Messenger!
Пишете ни в Messenger!
Намерете ни в SlideShare!
Остави съобщение
Работно време

понеделник - петък: 8.30 - 18.30 ч.
събота:                    9.30 - 17.00 ч. 

Международен конкурс за екслибрис

През 2017 г. Регионална библиотека "Любен Каравелов" организира XIII Международен конкурс за екслибрис.

Прочети повече
Международен конкурс за комикс и блицанимация

 

Ако сте изкушени от изкуството на комикса и харесвате творбите на Стивън Кинг, дайте воля на творческите си способности и създайте комикс или блицанимация върху част по избор от романа „Живата факла“.

Прочети повече
Хоо`понопоно за любопитните търсачи
Хоо`понопоно за любопитните търсачи

Ние програмираме днешния и утрешния си ден, заедно творим бъдещето на света. Ние сме дизайнерите, създаваме реалността. Съблечете от вас инерцията, съмненията!

Прочети повече
Хоо`понопоно: Беседи за изкушените
Хоо`понопоно: Беседи за изкушените

Искате промяна? Позволете си да станете магьосник! Вие сте дизайнерът, архитектът и строителят на новия си живот! А заедно творим нова реалност.

Прочети повече
Събития през месец май
Събития през месец май

Всички събития на едно място

Прочети повече