• EnglishEnglish
АСОЦИАЛНО ЗА СОЦИАЛНОТО (Non-Commercial Posters)
14 май 2022 г. – 27 май 2022 г. 19:00 ч. – 18:30 ч.

На 14 май в 19:00 ч. в Галерия “Библиотека“ ще бъде открита изложба плакати на Люба Томова АСОЦИАЛНО ЗА СОЦИАЛНОТО (Non-Commercial Posters). Тя се реализира по проект "За плакатите - дигитално и реално" на русенската библиотека, финансиран от Национален фонд "Култура", програма "Публики", дейност „Майсторите на плаката“: български автори. Експозицията е включена в програмата на Нощта на библиотеката, част от Европейска нощ на музеите и галериите '2022. Колекцията на Люба Томова представя развитието й като автор и плакатист, неподвластен на визуални моди и дизайнерски тенденции. В произведенията на Люба Томова е кодирана авторската ангажираност, позиция и послание по обществените теми и проблеми. Експозицията представя плакати на вечни произведения - постери на Шекспирови пиеси, както и на романа на Кен Киси „Полет над кукувиче гнездо“, като в тях е отправена препратка към съвременната социална проблематика.

Изложбата ще бъде достъпна за зрители до 27 май.

Другите за „Асоциално за социалното“ и автора Люба Томова:

„Представената колекция на Люба Томова е създадена на един дъх. Всеки един плакат е импулсивен, изстрадан и личен. В него са кодирани авторската ангажираност, позиция и послание по обществените теми и проблеми, които той изследва. Работите са свободни и необременени от комерсиалното „менгеме“ на възложителя, като са вдъхновени единствено от персоналния мироглед, емоцията и универсалността на внушението, което отправят.

Люба Томова има какво да каже със своите плакати. Изрича го с категорични и силно въздействащи образи, извеждащи общочовешки идеи, които на моменти са брутално натуралистични, провокиращи и откровени.

Озаглавен „Асоциално за социалното“, проектът представя развитието на Люба като автор и плакатист неподвластен на визуални моди и дизайнерски тенденции. В това откровено приканване към размисъл и диалог е силата на нейните плакати, способни да ни мотивират и подтикнат към съзидание и мечтаене.“

доц. д-р НЕНКО АТАНАСОВ

Катедра „Плакат и визуална комуникация“

Национална художествена академия