• EnglishEnglish
„Багри от фолклора“ с „Дозичка надежда“
23 септември 2022 г. 17:30 ч. – 18:30 ч.
Галерия "Библиотека"

На 23 септември в 17:30 ч. исперихската художничка Теодора Николова кани русенци на среща с творчеството й. Тя ще открие изложба „Багри от фолклора“. В нея са включени няколко живописни платна (смесена техника с използвани релефни елементи), изобразяващи чудния лик на българката и нейния бит, ръчно тъкани стенни пана, бродирани бижута и картички  с елементи от българска шевица и флорални мотиви, художествен декупаж и рисувани кратунки.

На събитието Теодора ще представи на гостите си и третата си книжка „Дозичка надежда в картини и слова“, в която разказва за преживявания и спомени, вдъхва оптимизъм и внушава посланието, че винаги можем да съхраним  в душите си дозичка надежда, красота и любов. Авторският дебют на Теодора в писането е „Алманах на моята душа“ - картини и стихове (2020), представен  в Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ - Разград. През март 2021 г. прави белетристичен опит с „Вдъхновение, родено от болката“ - истории от живота, също с нейни илюстрации. А по време  на Майските празници в Исперих 2022 г. представя „Дозичка надежда в картини и слова“.

Теодора Николова Ефремова е родена през 1968 г. в град Исперих. Завършва Полувисш институт по биотехнологии в гр. Разград. Учи няколко години във ВХТИ „Асен Златаров“ Бургас със специалност - полимери, текстил и кожи. След куп здравословни проблеми не успява да завърши. Но тогава попада в необятния свят на приложното, а след това и на изобразителното изкуство. Известна със самобитното си творчество, досега е представила единайсет самостоятелни изложби в Исперих (Етнографска къща, НЧ „Съзнание – 1891“ и картинната галерия), три от които и в Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ - Разград. Само преди дни (на 7 септември) беше експонирана изложбата й „Багри от фолклора“ в Исперих.