• EnglishEnglish
Лечители в градината
16 февруари 2023 г. 17:30 ч. – 18:30 ч.
Библиотечко

На 16 февруари в 17:30 ч. в Библиотечко изследователката Надежда Максимова ще представи новата си книга „Лечители в градината“ – Наръчник за билки и билкари. Книгата е единствен по рода си, широко обхватен алманах за лечебните билки на Балкана и как можем да инкорпорираме тяхното приложение в ежедневието ни.

„Лечители в градината“ съдържа над 150 рецепти за приложение на лечебни растения в дома, градината и ежедневието.

·         Как растенията и гъбите лекуват другите растения, животни, хора и микробиом.

·         Как се прави домашна козметика – от паста за зъби до лечебни мехлеми.

·         Какво е приложението на растенията за почистване на дома и как да приготвим мощен извлек за домашната аптека.

·         Какви са историята и спецификите на напасването енергийните характеристики на билките с конкретния индивид.

И още много…

Надежда Максимова живее от 14 години в малка махала в Тревненския Балкан и отглежда 2 и половина декара билки, овошки, гъби и растения за кухнята . Занимава се с билки, лечебни гъби  и алелопатия вече повече от 20 години, като базата за интереса ѝ е събрана по време на природозащитната ѝ дейност, заради която е обиколила много места и села в страната и при разговорите и с местни хора е събирала традиционни рецепти за лечение на хора, животни и градина с билки и природни средства.

След това е надградила с по конвенционални и акредитирани форми на обучение – Магистърски програми „Фармакогнозия“ и „Лечебни и етерични растения“ към Пловдивския университет, Master Herbal formulation към Herbal Academy, Herbal Medicine- University of Minnesota , Microbiology- Saint Perrysburg University и  Botany-  Tel Aviv University,  Nutrition and Health: Macronutrients and Overnutrition-Wageningen University and Research.

Голямата ѝ страст е изследването на сложните системи и приложението на билките във формули, мехлеми, извлеци, галенови препарати и козметика. Изучаването на хилядите различни технологии и рецепти възможни с помощта на нашите лечебни събратя, са стимул за неуморна експериментация и практическо приложение. Последните няколко години набляга и на работата с научни публикации, изследвания и конференции.

Надя е за втори път на гости в библиотеката. През 2019 г. Феята от планината донесе първата си книга  „Девет цикъла сезони – за градината, билките, животните.. и всичко останало“, която й спечели много нови приятели и последователи, практикуващи природосъобразен начин на живот.

На 16 февруари в 17:30 ч. в Библиотечко Надя очаква всички вас и още нови любители на живата природа!