• EnglishEnglish
Алвеоли от хартия
23 февруари 2024 г. 18:00 ч. – 19:00 ч.
Читалня (синя) І етаж

На 23 февруари (петък), в 18:00 ч., в Читалня (синя) І етаж младата поетеса Даница Христова ще представи пред русенските читатели новата си стихосбирка „Алвеоли от хартия“. Модератор ще бъде Петя Абрашева.

За книгата Ина Иванова казва: „Ярка образност и внимателна авторефлексия. Тази поезия не е беззащитна, тя познава образците и осмисля митологемите в дълбочина. Въпреки крехкостта, която загатва заглавието, дебютната стихосбирка на Даница Христова безстрашно отваря вратата към сериозната поезия. И има какво да добави.

„Алвеоли от хартия“ ще ви прикани да надникнете в собственото си несъзнавано. Открито и без възможност да се самозалъгвате. Защото именно през Словото става видим „тигърът в основите на къщата“, за който Даница Христова знае. За който – в различни аспекти – тази книга е.“

Даница Христова е родена във Велико Търново през 2004. Завършва езикова гимназия в родния си град. Носител е на голямата награда от Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“ (2022), получава отличия и от Националния конкурс за ученици и студенти „Словото и диалогът“ (2022) – за разказ, и от конкурса „Трансформации“ (2021) – за превод от английски. Лауреат на тридесет и деветото издание на Националния поетичен конкурс „Веселин Ханчев“ (2022). Обича да говори за книги, да превежда и да снима.

Стихосбирката се издава със съдействието на Община Стара Загора.