• EnglishEnglish
"ДИВА ЧЕРЕША"
11 юни 2019 г.

Тази вечер в Регионална библиотека "Любен Каравелов" гостува Мариета Милева  - Чони, която представи своята стихосбирка "Дива череша". Това е нейната втора поетична книга, а художественото оформление, невероятните рисунки с вино, което прави книгата фина, нежна и женствена, е на художника Стефан Божков.

За себе си и за поезията авторката споделя: "Името е много важно за един човек, така както датата на раждане, родното място, семейното гнездо и т.н. "Каквото му е името, такъв е и той", "Човек цял живот работи за името си, после то работи за него" - казва народът. Така че започвам от него, моето име.... МАРИЕТА НИКОЛАЕВА МИЛЕВА ЧОНИ

МАРИЕТА - кръстена съм на две Марии и знам, че Богородица ме пази!

НИКОЛАЕВА - баща ми Николай е "виновен" да съм различна и поетична.

МИЛЕВА - взех фамилията на едно прекрасно момче, което вече не е между живите, но 36 години получих и дадох всичката любов на света.

ЧОНИ - прякор, който заслужих в култовата Немска гимназия в Ловеч, която изцяло промени гледната ми точка за света."

И още: "Пиша отскоро, пиша на улицата, в автобуса, пиша на коляно, нощем, когато пощальонът чука на рамото ми. Пиша кратко, не обичам да измъчвам думите и те мен, разбираме се с един поглед. Не знам дали ще ми повярвате, не ме интересува дали съм добра или не, само знам, че на белия лист съм 100% аз. Благодарна съм, че книгата ме срещна с толкова много нови хора."

Мариета Милева - Чони прочете свои непубликувани стихове и мисли, шеговито наречени "Чонски Премъдрости". Ето някои от тях:

"Зрялата жена е красива като златна есен", " "Имай смелост да изразиш себе си, но не се мисли за мъдрец. Всичко вече е казано", "Подарък е да знаеш, че изход няма".