• EnglishEnglish
"Духът е воля" или как ощетени откъм здраве българи са превърнали мечтите си в реалност
01 ноември 2019 г.

Премиерата на третия том на личностната енциклопедия „Духът е воля“ на Радка Димитрова (издателство „Талант“) се проведе във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите – филиал Русе в Деня на будителите. Представители от различни организации на хора с увреждания в дунавския град изпълниха аудиторията, за да поговорят с вдъхновителя и издателя на книгата акад. проф. Димитър Димитров, който е и президент на ВУАРР.

Това е една оригинална творба, събрала в себе си осемдесет и осем интервюта на хора с различни физически и сензорни увреждания от цялата страна, доказали се в науката, изкуството, културата, спорта. Всички герои на тази книга са истински и реални. Те са живото доказателство, че да си човек с физическа или психическа невъзможност не е присъда без право на замяна, а предизвикателство, което вдъхновява развитието и полагането на двойно по-големи усилия за личностно усъвършенстване.

Русенци с увреждания изразиха своите адмирации към инициативата на издателя проф. Димитров и автора на интервютата Радка Димитрова да извадят наяве реалните истории за успех на все още невидимите за обществото ни хора, които са истински будители, пример и надежда за събратимите си по съдба. Присъстващите бяха категорични, че книгата всъщност е за здравите, защото само откритото поставяне на проблема би променило нагласите в обществото и би дало шанс на различните да се впишат в него.

Съорганизатори на премиерата в Русе на "Духът и воля" бяха Сдружение “Смело сърце”, СНЦ “Дунавско сияние" и Регионална библиотека "Любен Каравелов".