• EnglishEnglish
"Отворени възможности" - кодираните писма на Цвета Делчева
09 ноември 2019 г.

На 8 ноември в Регионална библиотека "Любен Каравелов" за пръв път гостува поетесата Цвета Делчева. Тя дойде в Русе за премиерата на поетичната си антология "Отворени възможности", представена от проф. Светлана Стойчева и редактора Юлиан Жилиев. Цвета Делчева е автор на  5 самостоятелни поетически книги, две от които са преведени и издадени на френски и немски език. През 2010 г. излиза първият й роман „Реконструкция“, а през 2015 г. - вторият - „Скъпи непознати“.

"Отворени възможности" събира издадени и непубликувани (в по-голямата си част) стихове, фрагменти, миниатюри и стихове в проза. Проф. Стойчева описа този своеобразен поетичен "дневник" така: "Който се опита да раздели „Отворени възможности“, тази цялостна поетическа отливка на Цвета Делчева, на отделни заглавия, теми, мотиви, обеми, жанрове, стилове, цикли и подцикли, дори родове, наполовина ще се лиши от възможностите, които отваря стихосбирката. Който се подведе да я чете само литературно, без да види срещата на изкуствата в нея, ще съкрати още възможностите."

Редакторът Юлиан Жилиев сподели, че за него книгата звучи като симфония, затова се възприема като една цяла, неделима поетична творба. 

Авторката чете "парчета" от своя дневник, които подсказаха, че тя ще продължава да пише своето поетично изречение, кодирайки в него същността на нещата с тяхната непоколебима възможност да бъдат: "ИСКАМ да пиша за онова, което би могло да се случи. Да съм по-малко аз и дори да не съм".

По традиция гостите получиха читателски карти като посланици на библиотеката, а срещата приключи с автографи от авторката за ценителите на интелектуалното поетично слово.