• EnglishEnglish
"Под игото" - комикс адаптация на талантливия френски художник Жак Наре
12 декември 2019 г. 18:00 ч. – 20:00 ч.
Галерия Библиотека

Поредицата от общо 135 епизода на комикса „Под игото“ е публикувана всеки ден / без неделя/ между 29 септември 1969 г. и 4 март 1970 г. във френския ежедневник „Л Юманите“/. 

Арх. Орлин Неделчев - франкофон, киноман и комикс-запалянко, разказва за идеята да "съживи" комикса на български език:  "Сега, толкова години по-късно, отидохме до къщата музей на Иван Вазов в гр. Сопот, срещнахме се с директора на музея г-н Филчев и той бе така любезен да откликне на нашата молба за заемане на всичките 135 запазени броя от вестника, които музеят съвсем педантично бе съхранил през годините. Само си представете, как в продължение на близо шест месеца / от октомври 1969 до март 1970/ читателите на този френски вестник и техните деца са се докосвали до нашата История! Целта на това посещение бе материалите да се сканират с висока резолюция в Русе, със съдействието на Окръжна Библиотека „Любен Каравелов“, да се обработят и подготвят за печат. В акцията по издаването са привлечени Фондация „Бистра и Галина“, както и студентско дружество от Русенски Университет „Ангел Кънчев“, които организираха благотворителна кампания за събиране на капачки за рециклиране и оттам - за съфинансиране на проекта".

Комикс-поредицата "Под игото" на Жак Наре се издава по случай 50 години от първата публикация във в." Л Юманите" и 125 години от първото издание на романа от издателството на Т. Ф. Чипев, 1894 г.

Книгата ще бъде представена от преводача на адаптирания текст на български език арх. Орлин Неделчев на 12 декември в 18:00 ч. в Галерия Библиотека.

https://www.youtube.com/watch?v=yeE7k9Wg2WU&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2XcYGpIgKtfZ-Ny3WGcYkfxU9VDPYR1-CKWLdaG9_0168ChC7C97jesfM