• EnglishEnglish
"Поетични глътки от стомната" – двойно културно събитие
18 юли 2022 г.

На 15 юли в Галерия „Библиотека“ беше представена стихосбирката на Дуня Паланджеану „Поетични глътки от стомната". Книгата е двуезична – на румънски и български език. Издадена е през 2021 г. от букурещкото издателство „Амург сентиментал” като част от поредицата „Гюргевска библиотечна колекция”. Рецензенти са Космин Джорджеску и Надежда Радева. Премиерата на стихосбирката се състоя през месец декември 2021 г. в Гюргево. Стихотворенията в книгата са написани в стила на народните песни. Една част от тях са преведени на български от русенската поетеса Надежда Радева. Авторката чете част от творбите си в оригинал, а писателите Надежда Радева и Адриан Василев – на български език. За издаването на книгата разказаха Даниела Бардан, директор на Окръжна библиотека „А. Басарабеску“ - Гюргево, Йон Мачидон, редактор, писател, публицист, директор на издателство „Амург сентиментал", Букурещ, Евелин Кроитору, писател, публицист, литературен критик и писателят Габриела Алеф Мачидон от Букурещ. В премиерата се включи музикантката Михаела Стойка от Гюргево, която изпълни на китара авторски песни по текстове на Дуня Паланджеану и представи новия си компакт диск „Каня те на по кафе”. Заедно с талантливата певица Джорджета Василе Масура тя подари на публиката мини концерт от красиви румънски народни песни.

Българската художничка Ели Калоянова подари изработения от нея портрет на румънския поет, писател и журналист, считан за най-големия писател романтик в румънската литература Михай Еминеску на библиотеката в Гюргево.

Преди представянето на книгата  румънските гости се срещнаха с Теодора Евтимова, директор на Регионална библиотека "Любен Каравелов", подариха на домакините томове от свои книги и обсъдиха възможностите за бъдещо сътрудничество.

Събитието се организира от Съюза на свободните писатели – филиал Русе.

Участници и гости в тази международна поетично-музикална премиера си пожелаха до нови срещи!