• EnglishEnglish
"Чрез Спорт Към Знание" е Спомоществовател на годината
14 ноември 2022 г.

Регионална библиотека “Любен Каравелов“ номинира инициативата „Чрез спорт към знание“ в категорията Спомоществовател в Годишните награди на Фондация „Глобални библиотеки - България” за 2022 г. Отличията се присъждат всяка година в изпълнение на мисията и целите на Фондацията за подпомагане на приобщаването на българските граждани към информационното общество и осигуряването на равен достъп до информация, култура, знание и услуги чрез мрежата от обществени библиотеки в страната.

Наградите за 2022 г. бяха връчени на 7 ноември на тържествена церемония в Националния дом на науката и техниката в София. В категория Спомоществовател „Снежана Янева” журито тази година присъди 2 награди - на  Издателство „Ентусиаст“ и на Благотворителна инициатива „Чрез Спорт към Знание”. Радостни сме, че Фондацията избра русенското предложение „Чрез Спорт към Знание”!

В номинацията на русенската библиотека се посочва: „Начинанието е идея на група млади хора, представлявани от Александър Тодоров, които провокират хората да спортуват и чрез спорта да помагат за благотворителни каузи. Събитието представлява благотворителен маратон за всички желаещи да подкрепят библиотеката, като за всяка пробягана обиколка се калкулира сумата от 1 лв. След края на бягането обиколките се сумират и се превръщат в средства. За Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе тази сума беше 4742.36 лв. Събитието се проведе за пръв път в Русе на 19 юни 2022. В него взеха участие хора на всякаква възраст, обединени около идеята да бягат, за да подпомогнат закупуването на нови книги за библиотеката в своя град. Като резултат през август получихме книги за тази сума по списък, зададен от библиотеката, така че във фондовете ни се вляха 256 екземпляра на обща стойност 4742.36 лв. Инициативата беше подкрепена масово от местния бизнес, който финансира закупуването на книгите…. Маратонът на инициативата „Чрез спорт към знание“ е достоен за уважение принос към идеята хората да спортуват и чрез спорта да помагат за благотворителни каузи, една от които е събиране на средства за нови книги за библиотеките.“

Честита награда на благотворителна инициатива „Чрез Спорт Към Знание“ и до нови срещи в Русе!