• EnglishEnglish
"Чудовището" на Владимир Зарев - една история за демоните в нас, които всъщност са ангели
24 октомври 2019 г.

На 23 октомври в галерия "Библиотека" се състоя премиерата на новия роман на Владимир Зарев "Чудовището". Пространството се оказа тясно за желаещите да се срещнат с видния писател и да се докоснат до неговия творчески свят русенци от различни възрастови и социални групи. 

Зарев е познат на четящата публика с единайсетте си романа, измежду които особено място заема епичната семейна сага „Битието“, „Изходът“, „Законът“. По мотиви от „Битието“ е заснет култовият телевизионен сериал „Дървото на живота“.

"Чудовището" е един по-различен роман. Неговият редактор и издател Стойо Вартоломеев, който дойде в Русе заедно с автора, го определя като "силно емоционален и мъдър роман. За една красива и невъзможна любов, за времето и неговия безжалостен отпечатък, за надвисналата сянка на Чудовището, зад която наднича Забравата".

Самият автор обясни заглавието така: „Чудовището“, защото старостта, а и не само тя е онова чудовище, което се е вкопчило в нас и постепенно ни отнема, изсмуква физическите и духовните ни сили и ни убива".

Романът е сложен, многопластов и, освен всичко друго, разказва за невъзможната, обречена, но повличаща любов на един възрастен писател към една млада, умна и пределно красива журналистка. Владимир Зарев е извел на преден план събуждащите се още с раждането на всеки човек демони, които съпровождат остаряването му от първия му миг.

"Чудовището" беше представен от Никола Бенин - преподавател в русенския университет "Ангел Кънчев". Премиерата на романа в русенската библиотека приключи с автографи от автора за всички любители на качествената българска литература. Владимир Зарев и Стойо Вартоломеев получиха също читателски карти "посланик на библиотеката" и каталози от последното, ХV-то издание на Международния конкурс за екслибриси "Ex libris - Ex cinema" от директора на Регионална библиотека "Любен Каравелов" Теодора Евтимова.