• EnglishEnglish
Андрея Расучану и нейната „Непозната форма на живот“
03 април 2024 г.

С гостуване в русенската библиотека на 2 април започна турнето на една от най-четените млади румънски писателки Андрея Расучану в България. Тя дойде с преводачката си Лора Ненковска и издателите от ICU (Ай Си Ю) Невена Дишлиева-Кръстева и Иво Кръстев. Поводът беше представянето на романа й „Непозната форма на живот“.  Срещата на Андрея с русенските читатели започна с детските ѝ спомени от времената, когато дори в Букурещ са разчитали на българската телевизия за новини и филми, тъй като в режима на Чаушеску страната е била информационно откъсната от света. Дядо ѝ успял да сглоби подвижна антена – празник за целия блок,  достигал до телевизионния сигнал оттатък Дунава. Оттогава писателката има слабост към анимационните филми и много добре на чист български език и сега изговаря „Лека нощ, деца“.  Днес Расучану обича да разказва за онова време на студентите си. На гостите си в библиотеката каза, че преминавайки Дунав мост, спомените ѝ отново са оживели, а чувството е било, все едно се връща в познат и близък град.

Друг интересен момент, който сподели, е срещата ѝ с преводачката Лора Ненковска. Лора получава имейл от Андрея, че много харесва преводите ù от румънски и иска да работят заедно. По случайност преводачката се занимавала в този момент с част от неин текст. И така започва едно ползотворно сътрудничество, в което се включва и ICU (Ай Си Ю), утвърдило се в годините като българско издателство на стойностна преводна литература.

Андрея Расучану започва професионалния си път като литературен критик. Казва, че това много ѝ помага днес като автор. Родена разказвачка, надарена с онази сетивност, която ѝ позволява да улавя невидимите нишки, изграждащи света, който обитаваме, тя опитомява историята, стихийността на природата и географските пространства, като ги подрежда в разкази – карти на човешките съдби. Силата ѝ да работи пластично с образите, богатият ѝ език и бароковият ѝ стил на писане я превръщат в един от най-интересните съвременни гласове в румънската литература. В сюжетите ѝ често са вплетени реални истории, които Расучану търпеливо и професионално изучава,  работейки дълги часове с документи и архиви.

Представеният в Русе „Непозната форма на живот“ е роман, изплетен от историите на три жени, които няма как да се срещнат, тъй като всяка живее в различна епоха. В съдбите им обаче има нещо общо и то е усещането за преходността на битието и порива да спрат непрестанния поток на времето, като оставят нещо след себе си – църква, къща, семейство.

Срещата приключи с раздаване на автографи, а на 3 април турнето на Андрея Расучану продължава в Търново, след което пътува за София, където ще се включи в Международния фестивал „Литературни разговори“.

Предстои излизането на третата книга на Андрея Расучану на български език. А ние се надяваме да ни гостува с нея отново в библиотеката.

Срещата е част от програмата на Маратона на четенето 2024 г.