• EnglishEnglish
Ани Виванти
07 април 1866 г.

Ани Виванти  е родена на 7 април 1866 г. в Норууд, Лондон, Англия. Баща ѝ е намерил политическо убежище в Англия след бунтовете в Мантуа през 1851 г. и става известен търговец на коприна. Ани Виванти израства в Италия, Англия, Швейцария и САЩ. Получава образование за учител по пеене и езици. Обучавана е от италианския поет Джозуе Кардучи. След кратък опит като театрален художник, влиза в литературата с поетичната си стихосбирка „Лирика“ от 1890 г., която има голям успех. През 1891 г. публикува първия си роман „Marion artista di caffè-concerto“.

Произведенията на писателката не принадлежат към определен литературен жанр. Творчеството ѝ варира от любовни драми, през лирически и исторически разкази, до трагичните последствия от войните и националните каузи. Виванти е ексцентрична авторка, придаваща многопластов характер на своите герои, които присъстват в интелектуалния и социалния живот на различни и екзотични страни. Произведенията ѝ се радват на непрекъснат успех и са преведени по цял свят. По време на Първата световна война защитава каузата на Италия в различни английски вестници, а след нея подкрепя политиката на национализъм на Мусолини. Заедно със своя съпруг, който е активист на Шин Фейн, пишат статии в подкрепа на ирландската независимост, а през 1919 г. подпомагат делегацията на Ирландия за преговорите във Версай. Между двете войни се установява за постоянно в Италия заедно със своя секретар Луиджи Марескалчи. В началото на Втората световна война е задържана за кратко през 1941 г. в Арецо, като британски гражданин. Здравословното ѝ състояние се влошава значително след новината за самоубийството на дъщеря ѝ в Хоув през есента на 1941 г.

Ани Виванти умира на 20 февруари 1942 г. в Торино, Италия. За признателност улици в Торино и Рим са кръстени на нейното име.

На български език са преведени три романа на Ани Виванти – „Сестра на Месалина“, „Аз съм виновна“ и „Греховни нощи“. И трите издания се съхраняват във фонда на русенската регионална библиотека.