• EnglishEnglish
Антон Дончев и киното
19 октомври 2020 г.

На 20 октомври акад. Антон Дончев идва в библиотеката. Остана само ден до вълнуващата среща с живия класик, родолюбец, сладкодумец и хуманист. Не е безизвестен фактът, че Антон Дончев има ярка следа както в българското, така и в европейското и световно кино. Нека отново надникнем в неговата биография:

След публикуването на „Време разделно“ в продължение на повече от двадесет години авторът работи с киното и телевизията, като се опитва да запознае зрителите по света с участието и дела на българите в решаването на световните проблеми. Той си сътрудничи с Карло Понти, Дино де Лаурентис, „Парамаунт“, Ай Си Ем, „Колумбия“ и „Сони пикчърз“, със световноизвестни продуценти, сценаристи и режисьори – италианци, американци, французи, немци и руснаци – при реализирането в големи международни филмови продукции на български теми. Българската кинематография и Българската телевизия подписват договори за филми по сценарии на Антон Дончев с италианската телевизия RAI, с френската FR3, с немската CDF и с десетки продуценти. Авторът пише сценарии със сценаристи и режисьори, които работят в студиата на Берлускони. Нито една от темите не се реализира, нито един сценарий – от десетки сценарии, написани самостоятелно или в съавторство за световни кинопродукции, не се филмира.

…От 1968 г. Антон Дончев пише както многобройни варианти на сценария „Началото“ за основаването на Първото българско царство, така също и романа „Сказание за хан Аспарух, княз Слав и жреца Терес“. Сценарият, за който има подписан договор за филм с „Парамаунт“, се реализира като театрален сериал в Българска телевизия, а романът излиза до 1953 година в четири тома и се продава в тираж около 890 000 екземпляра.

…През 1958 г. Антон Дончев издава романа си „Странният рицар на свещената книга“. Романът всъщност е преработка на сценария „Еретиците“, който съществува в различни варианти на пет езика, писани с участието на чужденци. Съществува и нелегално копие плагиат на сценария в Холивуд със заглавието „Свещеният терор“, подписано от световноизвестен американски писател и сценарист. Има още един вариант плагиат с участието на известен американски режисьор. Романът се различава от сценария – на екрана се срещат и борят двама мъже, докато в романа единият се бори с призрак, който сам е създал. Романът в България има тираж няколко десетки хиляди екземпляра и преводи на десет езика. Той печели литературната нВреме аграда „Балканика“ за най-добър роман на народите на Балканите.

…Антон Дончев е автор на сценариите на няколко игрални филма и на сценариите на телевизионни сериали, три от които международни. Той е работил като редактор и сценарист в киното и телевизията – в България и чужбина. Написал е книги за деца (през 1967 г. разказът му "Предводителят на невидимата войска" е издаден като книжка с илюстрациите на Йоан Левиев. Книгата е достъпна и днес за малките читатели на русенската библиотека), стотици разкази, репортажи и статии, преведени на десетки езици. Давал е многобройни интервюта за печата у нас и в чужбина, както и за български и чужди телевизии. За творчеството му са публикувани няколко книги и са заснети два документални филма.“ (цитатът е от страницата на Антон Дончев в интернет)

За творческия път на един автор, осмелил се да търси отговори на трудни исторически въпроси, за телевизията, сценариите и киното, за човека и неговото място в съвременния свят ще си говорим акад. Антон Дончев утре – вторник, 20 октомври, от 18 ч. в зала „Заседателна“ на библиотеката. Очакваме Ви!