• EnglishEnglish
Антон Дончев – само достойният човек е свободен!
21 октомври 2020 г.

На 20 октомври Регионална библиотека „Любен Каравелов” посрещна дългоочакван гост. Акад. Антон Дончев сподели своя 90-ти рожден ден с русенци, които изпълниха зала „Заседателна”, спазвайки мерките за безопасност заради коронавируса. Той беше придружен от съпругата си – актрисата Райна Василева и  изпълнителния директор на Сдружение „България завинаги” Александър Малчев.

Събитието беше част от честванията на юбилея на Писателя, организирани в цялата страна от Инициативен комитет под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова. Г-жа Йотова уважи Антон Дончев, като се включи в русенското му гостуване лично. В библиотеката дойде и кметът на града Пенчо Милков. А областният управител Галин Григоров изпрати благодарствен адрес на рожденика.

Както се полага при посрещането на скъп гост, от името на домакините тържеството откри директорът на библиотеката Теодора Евтимова, която каза в словото си, че докато пазим добродетелите, втъкани от Антон Дончев в цялото му творчество, като достойнство, чест, вяра, любов към ближния, уважение към друговереца и стремеж към свобода, няма да се загубим във водовъртежа на историческите превратности. А Антон Дончев за всички нас е невероятен магьосник, който продължава да ни учи да бъдем себе си и в новите времена. По традиция на библиотеката, писателят получи ВИП читателска карта, печатни издания на културния институт, а подаръкът за рождения ден от домакините беше акварел на Свилен Димитров с красивата сграда на русенската книгохранилница.

Вицепрезидентът Илияна Йотова подчерта, че акад. Антон Дончев е на цяла България и на целия свят. Тя препоръча да се препрочитат романите му, защото са изпълнени с мъдростта на един от малцината избрани, които гледат в бъдещето и ни карат да стоим прави и да продължаваме напред. Вицепремиерът също получи ВИП читателска карта на библиотеката.

Съпругата на юбиляра Райна Василева прочете откъс от „Време разделно”, след което думата беше дадена на виновника за вечерта. Антон Дончев говори за пътя, за смисъла, за избора – вечните въпроси, които върнуват човека откакто свят светува. И посочи основата на своята житейска философия, която се чете в Хартата на правата на европееца, където първият раздел, преди всички изброени свободи, се казва „Достойнство”. Това, което са разбрали още нашите предци и благодарение на което ни има като народ и държава - най-важно от всичко е достайнството, защото само достойният човек е свободен!

Писателят беше затрупан с въпроси за романите, сцариите, и филмите му, за новите  идеи и творчески планове. Той отговори търпеливо на всички, след което направи приятна изненада на присъстващите, подарявайки няколко десетки екземпляра от току-що излезлия от печат 14 том от събраните му съчинения „Пробуждане”. Разбира се, всеки получи и автограф от него.

Вечерта премина интересно и в приятелска атмосфера благодарение на водещия – журналиста Пламен Калинов.