• EnglishEnglish
Архитектурното наследство на Русе и Дунавския регион в картини
03 октомври 2020 г.

На 2 октомври в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ беше открита акварелна  изложба на арх. Белин Моллов  „Архитектурното наследство на Русе и Дунавския  регион“, осъществена със съдействието на културния институт,  „Градоред“ и Института за управление на програми и проекти.

Експозицията включва картини с емблематични сгради от Русе, Виена, Букурещ и Братислава. Специално място е отделено на две картини с красивата ни библиотека и два портрета на арх. Моллов, като единия от тях е нарисуван от първия му учител по рисуване Данчо Парашкевов.

Творецът беше почетен с поздравителен адрес от кмета Пенчо Милков, поднесен от Главния архитект на Общината Весела Иванова.  Авторът беше приветстван от сдружение „Градоред“ Русе и свои приятели, уважили откриването на изложбата, която той посвещава на Световния ден на архитектурата.

Арх. Белин Моллов е експерт по устойчиво регионално развитие и благоустройство с дългогодишен опит, заемал ръководни длъжности в “Софпроект – Генерален план на София”, и МРРБ, участвал в подготовката на договора за присъединяване на България към ЕС. Бил е и преподавател в УАСГ. Роден  през 1946 г. Русе, израснал във впечатляваща с архитектурното си наследство градска среда, арх. Моллов работи и живее в София. Като художник е реализирал множество самостоятелни изложби в страната и чужбина. Рисува предимно архитектурни обекти със статут на културни ценности. Любимата му техника е акварелът.

В творбите на арх. Моллов е кодиран респектът, който той изпитва към архитектурното наследство на родния си Русе. Това наследство според него пренася очарованието на отминали епохи, възпитава и създава самочувствие за принадлежност към сътвореното от нашите предшественици.

 

Изложбата ще остане в Галерия Библиотека до 13 октомври.

Още по темата