• EnglishEnglish
Асена Сербезова разказа Четвърт приказки за Клара и Кристо
18 април 2024 г.

На 17 април на гости на клуб „Здраве“ в библиотеката беше Асена Сербезова. Тя дойде в Русе с презентация на новата си книга „Четвърт приказки за Клара и Кристо“. Събитието беше част от програмата на Маратона на четенето 2024 г.

Зала Заседателна едва побра приятели, колеги и близки на проф. Сербезова, като най-многобройна беше групата на Лечебни заведения Медика, които я изненадаха с ролбанер на книгата. От библиотеката като домакин авторката получи ВИП читателска карта на посланик на културния институт.

Асена Сербезова разказа как е написала „Четвърт приказки за Клара и Кристо“ и прочете няколко показателни текста, като „За смисъла на осъзнатия живот“, „ Нюню“, „Среднощни размисли: Как да целунем принци и да го превърнем в жаба“, „Мостове“ и др.

Историите в „Четвърт приказки за Клара и Кристо“ са за най-важните неща – любовта, приемането, отглеждането на деца, израстването и стремежите, както и за Смисъла. Някои ще кажат, че това е книга за възпитанието. Други ще я възприемат като търсене на любовта във всичките ѝ измерения. Трети ще решат, че става въпрос за отговори на вечните въпроси, ако въобще има такива. Със сигурност обаче няма да откриете и следа от положителното мислене, положителната нагласа и прочее положителности, които – натрапени и преувеличени – могат само да влошат картината.

Книгата е за необходимостта да сме честни към себе си и към другите. Напомня за важната роля на общуването и силата на постъпките ни. Разкрива как всяка лъжа и заблуда ни отдалечава от същността ни и как трябва всекидневно да се борим с най-силния враг на щастието – егото. Мнозина ще припознаят ситуациите и уроците, през които преминават героите. В „Четвърт приказки за Клара и Кристо“  читателят ще намери и 25 истории, които ще му помогнат да осмисли по-дълбоко своите лични предизвикателства.

Асена Сербезова е професор в Катедрата по здравна политика и мениджмънт, Факултет по обществено здраве при Медицински университет – София. През 2019 г. завършва магистратура по психология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. През 2021 г. е назначена за Министър на здравеопазването в правителството на Кирил Петков. Като специалист в областта на фармацията, г-жа Сербезова добре познава ролята на лекарствата при  лечението на хората, но познава и тяхната ограниченост. Често лекарствата са безсилни, ако не лекуваме душата. С книгата си „Четвърт приказки за Клара и Кристо“ проф. Сербезова не дава само лек за душите, по-скоро иска да ни даде рецепта за добра профилактика. А профилактиката е особено внимание в начина, по който отглеждаме децата си (още повече, ако ние като родители не сме получили такова внимание.) Особено внимание към човека до себе си. Внимание към любовта и смисъла.

Очакваме Асена Сербезова отново в клуб „Здраве“ с нова книга.