• EnglishEnglish
Атанас Тодоров сподели малко „Време за любов“
17 януари 2020 г.

Тази вечер в Галерия Библиотека дойдоха близки, приятели и почитатели на творчеството на Атанас Тодоров, за да чуят стихове от последната му книга, да поговорят с него и шуменския поет и журналист Антонин Горчев за поезията, ренесансовата любов, рицарските идеали на лирическия му герой и безсмъртната му любима. По традиция, в началото на срещата двамата гости получиха читателски карти на посланици на русенската библиотека.

„Време за любов“ е последната стихосбирка на Атанас Тодоров, който живее в Шумен, но е роден в Русе. Книгата съдържа класически любовни стихотворения и сонети. В предговора й Антонин Горчев, който представи "Време за любов" в родния град на автора,  пише: „Една късна любов, не от нашето време, старомодно лирична, но дълбока и скрита от клюки и безразличие, увековечава като съвременен Петрарка Атанас Тодоров в цялото си лирично творчество.

Сравнението с Петрарка не е случайно или плод на ефектно търсен паралел, защото като своя знаменит предшественик Тодоров живее с любовта и заради любовта на една жена“. Горчев каза още, че в последните 50 години в българската поезия има само двама автори, които пишат класически сонети - Радко Радков и Атанас Тодоров.

Вечер, когато самотен се връщам
и тъжният вятър в ушите пищи,
пак спомена мил в тъмнината прегръщам,
и с мене отново, любима, си ти.
 
За мене нощта е пустиня безбрежна,
В която ме водят две топли очи,
А във душата ми, плаха и нежна,
Стихът ми несръчен за тебе звучи.