• EnglishEnglish
Бернар Вербер
18 септември 2024 г.

Бернар Вербер е роден на 18 септември 1961 г. в Тулуза, Франция. Още на 14-годишна възраст Вербер пише истории за един фензин и трупа опит като читател и автор, който ще използва по-късно в романите си. Следва криминология, след което завършва журналистика и става редовен сътрудник на сп. „Нувел Обсерватьор“.

През 1991 г. издава романа „Мравките“, с който придобива световна известност. Следват „Денят на мравките“ и „Революцията на мравките“. Вербер е автор и на трилогията „Танатонавтите“, „Империята на ангелите“ и „Ние, боговете“, както и на т.нар. експериментални книги, сред които изключително популярната „Енциклопедия на относителното и абсолютното знание“.

Стила си Вербер определя като „философска фантастика“. В творчеството му има и елементи на приключенска сага, история на 20 век и притча. В повечето от романите си авторът използва една и съща структура, в която се редуват енциклопедични данни и художествена измислица. Конкретната фактология уточнява или разширява развитието на сюжета.

Според най-авторитетната френска класация Бернар Вербер е най-четеният писател във Франция. Произведенията му са преведени на 35 езика. С 15 милиона продадени книги по света, Вербер е един от най-четените френски автори.

След публикуването на книгата „Дървото на възможностите“, той посвещава част от своя сайт на едноименния проект за изследване на човешкия свят и създаване на разнообразни сценарии за неговото възможно бъдеще.

Какво от Бернар Вербер в русенската библиотека: „Върховната тайна“, „Денят на мравките“, „Мравките“, „Дъхът на боговете“, „Загадката на боговете“, „Империята на ангелите“, „Кармичният часовник“, „Книга за пътя“, „Ние, боговете. Островът на магиите“, „Танатонавтите“.