• EnglishEnglish
Библиотеката в Русе посети Прага със своите най-интересни колекции
17 май 2021 г.

Поредна интересна и незабравима среща между два красиви европейски града - Прага и Русе, и между ученици и учители от Българско средно училище „Д-р Петър Берон“ в чешката столица и библиотечни експерти и специалисти от Регионална библиотека "Любен Каравелов" - Русе. С  виртуална разходка из малката Виена и храма на книжовността - Регионална библиотека "Любен Каравелов", започна дългоочакваното онлайн събитие. Ученици от 6 до 11 клас от Прага се запознаха с Русе и с неговите емблематични сгради с характерна градска архитектура  и паметници на културата.

Краеведът Валерия Йорданова разказа изчерпателно историята на Библиотеката - от създаването й до наши дни, интересни факти за трите сгради, от които се състои и за часовника и кулата, в която се помещава.

Ирена Русанова - библиотекар-експерт, разказа какво е екслибрис и откога съществува той по света и в България. После запозна учениците с уникалния ежегоден екслибрис конкурс, организиран от русенската библиотека, който се провежда от 2005-та година до сега.

Любопитен детайл от портфолиото на библиотеката са нейните специални фондове. Христина Везирева - експерт-библиотекар, отговарящ за старопечатния фонд на Библиотеката, представи неговите най-впечатаващи издания.

Валерия Йорданова разказа за академик Михаил Арнаудов и за още един уникален фонд  - фонд "Михаил Арнаудов".  За неговите най-интересни автографи, които могат да се видят на страниците на безценните книги от колекцията, участниците в срещата научиха от специален видеоматериал.

Специалистът от Детски отдел Севдлина Тодорова представи книги-рекордьори:  най-голямата, най-малката, най-дългата книга и нещо наистина любопитно за учениците от БСУ "Петър Берон" - фототипно издание на "Рибния буквар", както и атрактивните книги, които децата обичат да разглеждат: книгите със звуци, с 3Д очила и изображения, книгата-великан. 

Учениците от Прага имаха възможност да направят виртуална разходка из обновените зали на библиотеката и нейните потайни кътчета - ретро музея и часовниковата кула.

В срещата се включиха още специалистите Кристиян Гайдаров от отдел Автоматизация и Грета Цуфелде в качеството си на водещ.

Благодарим Ви, далечни приятели от БСУ "Петър Берон" - Прага, за чудесното сътрудничество! Благодарим за добрите думи и признание на Мария Носикова - директор на училището и на г-жа Мария Георгиева за организацията по проекта.

Срещата се осъществи по проект „Осигуряване на съвременна образователна среда”, модул „Библиотеките като образователна среда” на Министерство на образованието и науката. Главната цел на проекта е изграждане на трайни навици за четене и формиране умения за учене през целия живот.