• EnglishEnglish
Библиотечни съкровища и рождени дни
25 юли 2018 г.

Променливото лято-с много слънце и много дъжд през юли, е заредено със също толкова  емоции в Детския отдел на библиотеката. Заедно с природните закачки на русенското небе, децата ще го запомнят и с незабравимите  случки и събития, в които се раждат нови приятелства, нови открития и нови познания за света.

Прибавяме и това, че през цялата ваканция групите работят по два интересни проекта: „Търсачи на знание“, финансиран от Общинска фондация „Русе град на свободния дух“, с подкрепата на Фондация „Еконт”, както и по програмата  „Силата на знанието“, която реализираме с Фондация „Глобални библиотеки -  България”. 

Освен креативната ваканционна програма чрез забавление, през часовете, в които малките приятели на библиотеката са заедно, те имат  прекрасната възможност да правят и други интересни открития. Сполучливо  наречените от тях  „летни  библиотечни съкровища”  им предлагат срещи с  най-малката и най-голямата- като размер и като съдържание-  книга; или знание за това какво могат да им разкажат т.нар.   „нови книги с очила”. За още по-изобретателните има преживявания с интерактивните книги-игри, от които после групите моделират свои, авторски  забавни игри и надпревари: „Познай животните”; десетминутно предизвикателство за  остроумните с географските приключения под кодовото название „Опознай света“ И още: игрословици, споделени забавни, но добре измислени истории; рисунки с пръсти и светещи бои. Емоционално преминава и обучението по   сръчно сглобяване на малка палатка, в която става още по-весело, когато си вътре с приятели.

За физическото здраве и добрата спортна форма  малчуганите  е подготвен професионално подреден комплекс от  подвижни игри с топки ,обръчи, ластик, федербал, теглене и разплитане на въже, които позиционират по нестандартен начин умственото и физическото им натоварване.   В Детския отдел отпразнувахме и рождения ден на  чаровната Мариела, която  реши да отбележи по нестандартен начин рождения си ден и заедно с родителите си избра да го  отпразнува в библиотеката. А мястото беше наистина специално- арт-пространството на „Галерия Библиотека”, където децата се забавляваха с видео, музика, танци и лакомства.