• EnglishEnglish
Божидар Божилов
05 април 1923 г.

Божидар Борисов Божилов е роден във Варна на 5 април 1923 г. Завършва гимназия в родния си град. Следва право и медицина, като завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Отначало работи като редактор в периодичния печат, а след 9 септември 1944 г. – в отдела за литература при Радио София. Член е на Управителния съвет на Съюза на българските писатели. Главен редактор на списание „Пламък“. Почетен член и гостуващ професор е на Айовския университет – Айова, САЩ (1976). От 6 юни 1974 г. е заместник-председател на Съюза на българските преводачи, негов първи заместник-председател. Главен редактор на списание „Радио преглед“, вестник „Литературен фронт“, редактор на отдел „Поезия“ в издателство „Български писател“, директор на издателство „Народна култура“, главен редактор на в. „Пулс“, главен редактор на списание „Факел“.

Умира на 13 януари 2006 г. в София.

Автор е на над 50 книги със стихове, разкази, критика, пиеси и преводи. Книгите му са превеждани на руски, английски, италиански, хинди, арабски и много други езици. Съставител на антология на българската поезия на английски език. Преводач на Шекспир и Уилям Мередит. Един от съставителите на „Антология на новата гръцка поезия“ в 2 тома (1960), преводач на гръцки и руски поети. Съставител на антологията „Докато обичам – поетеси от цял свят за любовта“ (1982) и на „Георги Михайлов. Избрани преводи“ (1976).

Почитателите на мерената реч могат да намерят в русенската библиотека книги с лирика на Божидар Божилов като „Море“, „Сила“, „Празник“, „Стадион“, „Агитатор“, „Кръговрат“, „Американска тетрадка на...“, „Варненски въздух“, „Закъсняло разпятие“ и др. Още от същия автор са „Клопки“ (повест), „Вълшебният хълм“ (новела), „Специален кореспондент“ (репортажен роман), „Пътниците от "Сивата хрътка" (Американски скици), „С ракетата "LZ" на Луната“ (научно-фантастичен роман), „Звънете ми на телефон...“ (пиеса), „Без лице“ (драма), „Весели разкази за писатели“ и др.