• EnglishEnglish
Българо-румънски комикс десант в библиотеката
03 ноември 2023 г.

На 3 и 4 ноември в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе се проведе Българо-румънски комикс десант „От двете страни на Дунав“. Той се организира от библиотеката и русенския комикс клуб „Марчело“.

На 3 ноември в зала Заседателна беше представена румънската комикс адаптация „Дунавския лодкар“ по едноименното произведение на Жул Верн. Това се случи за първи път в Русе и България – две седмици преди официалната румънска премиера в Букурещ. От румънска страна гостуваха Додо Ница – най-изтъкнатият изследовател на деветото изкуство в северната ни съседка, Пую Ману – доайен на румънския комикс и художник на новото издание, който само преди месец отпразнува своя 95-и рожден ден и издателят на комикса Лучиан Анча. В десанта се вклюмиха ученици от Основно училище „Ангел Кънчев“ с ръководител Здравка Генова, Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ с ръководители Пейно Пейнов, Данаил Стефанов и Живко Лазаров и Частно средно училище „Леонардо да Винчи“ с ръководител д-р Капка Иванова.

Директорът на библиотеката Теодора Евтимова поздрави с Добре дошли! гости и присъстващи и припомни, че комиксът отдавна има свое място в историята на културния институт. Тя пожела успех на комикс-версията на „Дунавския лодкар“.

В програмата на комикс десанта,  водена от Стоян Стоянов – Комитски, беше подредена и открита постерна изложба по комикса, представяне на други комикс интерпретации на произведението, изложба на румънски комикси, както и презентация на историята на българския комикс от д-р Александър Въчков. Гостите от Румъния разказаха как се е зародила идеята за създаването на адаптацията на този малко известен, но ценен за България и държавите по поречието на Дунав страни роман, тъй като е пряко свързан с реални исторически събития, предизвикали любопитството на такова голямо име като Жул Верн. Художникът Пую Ману подари свои комикси с автограф на библиотеката.

На 4 ноември в Библиотечко е предвиден и Уъркшоп – „Как се прави комикс“ на румънските гости.

Събитието е по повод на 115 години от първата публикация на романа на Жул Верн „Дунавския лодкар“, 80 години от българския му превод и част от устойчивото развитие по Проект „Писмените съкровища на Долен Дунав“. Форумът, чието начало беше положено през 2021 г., се фокусира върху литературното наследство на трансграничния регион Румъния-България, с поглед към младата публика и наскоро в Русенската библиотека се състоя Третия едноименен фестивал. Именно през 2021 г. в Крайова, Румъния се роди идеята за създаването на комикса „Дунавския лодкар“ по емблематичното и свързано с Русе и България произведение на Жул Верн.