• EnglishEnglish
В света на плакатите
11 юли 2022 г.

Приключи работата на двете творчески работилници „В света на плакатите“ за младежи от 14 до 19 г. Всяка група включваше 15 участника. В първата художникът Георги Пасев проведе обучение за създаване на плакат с традиционни техники. Във втората с ръководител Момчил Михайлов-Момо, младежите получиха знания как се създават плакати с иновативни техники. Георги Пасев и Момчил Михайлов – Момо са експерти в областта на визуалното изкуство.

Ателиетата „В света на плакатите“ са част от дейностите по проект „За плакатите – дигитално и реално“, финансиран от Национален фонд „Култура“, по програма „Публики“. Проектът има за цел популяризиране на колекцията от плакати, съхранявана в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ в регионален, национален и международен мащаб, като се използват възможностите на съвременните технологии. Това води до създаване на по-добри условия за широк достъп на публиката до плакатното изкуство.

По проект „За плакатите – дигитално и реално“ в библиотеката вече бяха организирани: мултимедийна изложба „Театрални плакати“ на Момчил Михайлов – Момо с 12 негови творчески проекти в областта на плакатното изкуство, които по уникален начин съчетават различни видове визуални изкуства;  изложба плакати на Люба Томова „АСОЦИАЛНО ЗА СОЦИАЛНОТО“ (Non-Commercial Posters), която включваше постери на Шекспирови пиеси, както и на романа на Кен Киси „Полет над кукувиче гнездо“, като в тях бе отправена препратка към съвременната социална проблематика. Друга дейност по проекта беше творческото ателие „Изкуство без граници“, което се проведе на 15 юни  с представители на библиотеката, Русенската художествена галерия, Държавния куклен театър, неправителствени организации, художници и свободни артисти в  Асоциация „Хартиена фабрика (мелница)“ на с. Комана, Румъния.