• EnglishEnglish
Ваня Григорова представи своя наръчник за защита на трудовите права
09 септември 2020 г.

На 9-и септември 2020 г. в двора на Регионална библиотека „Любен Каравелов” русенци се срещнаха със синдикалистката Ваня Григорова. Тя представи своята брошура „Пътеводител за защита на работното място: Конкретни казуси, права, самоорганизация“, публикувана от Издателска къща „Барикада“. Разработката на Ваня Григорова и Колектив за обществени интервенции предлага на работещите хора в страната издание, което да се превърне в оръдие за трудова защита. Щит срещу експлоатацията, измамите и злоупотребите с човешкото достойнство на работниците.

Ваня Григорова е активен участник в дебатите около социалните и икономическите политики в България в последните години. Тя е икономически съветник на КТ „Подкрепа“. В „Пътеводител за защита на работното място“ се спира на редица въпроси, свързани с правата на работещите в страната. В него са описани базови права на работещите според българското законодателство. Това е първият авторски материал на Ваня Григорова, който пряко засяга въпроси не толкова за преразпределението на произведения продукт след производството, а правата на работниците в самия производствен процес – пряко синдикална тема. Показва често срещани казуси, в които немалко хора ще се припознаят.

Русе беше поредния град, където наръчникът по синдикализация беше презентиран на живо от своя автор. Във връзка със спазване на противоепидемичните изисквания, събитието се проведе в двора на библиотеката.

По традиция на русенската библиотека Ваня Григорова получи ВИП читателска карта на посланик на културния институт.