• EnglishEnglish
Вечер на българската и украинската любовна поезия
23 май 2019 г. 17:30 ч. – 19:00 ч.
Читалня, ет. 2

Анна Багряна – поетеса, белетрист, драматург, преводач, родена в гр. Фастов, Киевска област през 1981 г. Завършила е украинска филология в Киевския национален университет „Т. Шевченко”. Превежда от български, полски, руски и други славянски езици. Нейни стихове и пиеси са превеждани и публикувани на различни езици и има издадени книги на полски, български, френски, азербайджански, сръбски, както и в Р Македония. Работила е като редактор, автор и водещ в различни украински медии, главен редактор на списание „Гранословие” и секретар на Националния съюз на писателите на Украйна. Член е на Асоциацията на украинските писатели.

Автор е на книгите с поезия „Съцветие от думи” (2000), „Сред люлякови сънища” (2002), „Между боговете и нас” (2005), „Разходка по въже” (2008), „Други линии” (2009), “Баене за любов” (2011); на романите „Етимология на кръвта” (2008), „Такава дивна любов” (2010), “Дошкуляка” (2012), както и на книга с разкази за деца от поредицата “Детството на видни личности” (2010). Автор е на либретото на първия оригинален украински мюзикъл „Глория”, поставен в Донецкия академичен музикално-драматечен театър. Нейните пиеси са поставени в театъри на Украйна, САЩ и Р.Македония.

Отличавана е за книгите си с поезия, за драматургия и белетристика с национални и международни награди, сред които от конкурса „Коронация слова”, „Смолоскип”, Международната украинско-немска премия „Олес Гончар”, „Рукомесло”, „Маруся Бек”/Канада/. За превода на избрани стихове на Елисавета Багряна е носител на наградата „Летящо сребърно перо”/България/, “Qiriu i Naimit” /Тетово-Приштина/ и др.

Димитър Христов Черняев е български поет, драматург и преводач, роден на 17 май 1957 г. в Благоевград. Преводач е от руски, украински, и сръбски. Член е на Съюза на българските писатели и на Съюза на българските журналисти. Почетен член на Дружеството на писателите на Македония. Негови стихове са превеждани и публикувани на английски, китайски, арабски, италиански, арменски, гръцки, турски и други езици.

Удостоен е с наградите „Димчо Дебелянов“, „Слав Хр. Караславов“, „Иван Нивянин“, „Златно перо“ на Съюза на българските журналисти, „Македонски литературен Дедал“ и украинските литературни награди „Гогол“, „Григорий Сковорода“, и др. 

Син е на Христо Черняев (псевдоним на Христо Иванов Бонев), чието детството е преминало край брега на Черно море, а юношеството - в Дунавската равнина - гр. Борово, Русенско. Учи в гр. Бяла и Русе, а по-късно завършва във Велико Търново Школата за запасни офицери. Автор е на 38 книги с поезия и есеистика.