• EnglishEnglish
Вечер на руската дипломация
09 февруари 2017 г.

Събитието се организира в навечерието на Деня на руската дипломация, който се отбелязва на 10 февруари. Той е утвърден като Ден на дипломатическия работник с указ на президента на Руската федерация през 2002 година по повод 200-годишнината от създаването на Министерството на външните работи на Русия. За дата на установяване на дипломатическите отношения между Русия и България се счита 7 юли 1879 г.

Официални гости на вечерта бяха г-жа Татяна Грушко - генерален консул на Руската федерация в Русе и вицеконсулите г-жа Марина Сергунина и г-н Алим Жаманов.

Поздравителен адрес от името на кмета на Община Русе връчи директорът на Общинско предприятие "Русе Арт" г-н Мариан Савов.

Специален поздрав към всички присъстващи бяха музикалните изпълнения на Мария Пенчева и Йоанна Иванова от Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов", Благовеста Димитрова от вокално студио за поп и джаз "Икономов" и вокална група "Дунавски полъх" при Възрожденско читалище "Зора" с ръководител маестро Вили Икономов.

В рамките на вечерта посетителите имаха възможност да видят филм за историята на руската дипломация и да разгледат изложба на книги по темата от фонда на Русенската библиотека.

Организатори на вечерта бяха Генералното консулство на Руската федерация в Русе, Сдружение „Приятели на Русия „Александър Невски“ - Русе, Регионална библиотека „Любен Каравелов“, Дружество 1940 - Русе към Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД и Клуб на творците към Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Русе.