• EnglishEnglish
Вечер с книгите на Милена Неделчева
16 юни 2022 г.

На 15 юни в Синята читалня на библиотеката Милена Неделчева се срещна със своите читатели. Русенската писателка представи нова книга, два сборника разкази и повест.

Наскоро излезе от печат нейната нова книга – „Монахинята“, която разказва за драматичната съдба на едно младо момиче, което в търсене на своя житейски път се обръща към Бога, но след това намира равновесие в любовта и семейния живот.

На вечерта в библиотеката тема на разговор бяха също така сборниците с разкази „Подаръкът на Господ“ и „Развод по нашенсики“, както и повестта „Орисията“, която акцентира върху трудностите, които среща едно българско семейство в годините на прехода.

„Подаръкът на Господ“ е втората книга на Милена. По думите на Живодар Душков нейните герои са обикновени хора с обикновена биография, но създават у читателя усещане, че някога някъде ги е срещал, познавал ги е и „с разказите си авторката е запълнила онова, което сме пропуснали да узнаем“. Сборникът „Развод по нашенски“ е събрал хумористичните разкази на Милена – случки с усмивка и анекдотичен елемент и богатство , което наричаме „Житейска правда“ (отново оценка на Живодар Душков).

За повестта „Орисията“ журналистката Нели Пигулева, която говори за творчеството на Милена Неделчева, сподели, че е „прекрасен разказ за надеждите, за истинските ценности, за зареждащото съвършенство на планината и Дунава, за силата, която помага на човека, дори прекършен, да устои и да върви напред.“

Много мили думи от присъстващите чу Милена за себе си и за творческия си път. Получи и цветя и пожелания да продължава да следва знаците на таланта си за нови книги.

Милена Неделчева е родена през 1957 г. в село Горско Албаново, Търговищко. Средното си образование получава в русенската Математическа гимназия Баба Тонка“, а дипломата й за висше образование е от ВИММЕСС в Русе като машинен инженер. С писане започва да се занимава в зрелите си години, като първите й две книги са сборници с разкази, в които с чувство за хумор разказва истории за характерни типажи от действителността.