• EnglishEnglish
Вечер с „поетичната палитра“ на Нина Тончева
01 юли 2022 г.

В последната вечер на юни в Синята читалня на библиотеката почитателите на мерената реч се срещнаха с русенската поетеса Нина Тончева и нейната поетична книга „Лирическа палитра“.  В стихосбирката са включени произведения, написани в различни периоди от живота на авторката. Издадена е през 2018 г., но епидемията от КОВИД забавя с почти четири години премиерата й.

Нина е член на литературния клуб към читалище Зора и много нейни колеги и приятели я уважиха с присъствие и добри думи за книгата й. Ръководителят на клуба Крум Гергицов прочете своя рецензия за творчеството на поетесата. За стиховете й говори и Мария Берова, а Марияна Дабкова прочете част от детските стихове на Нина. Макар че не успя да дойде лично, своето мнение за книгата изпрати Живодар Душков. Сред публиката бяха и доц. Иванка Димитрова, Руси Русев, Дора Янева-Медникарова, Стефан Христов и др. Общото мнение за творчеството на Нина Тончева беше, че "Безстрашно плува в океана на думите", е „Палитра с толкова много различни стихотворения, написани в класически и свободен стил“.  Авторката благодари на хората, които я подкрепят и й дават устрем да пише. На Мила Лазарова, която я насърчава да сподели стиховете си. На Руси Русев, който й дал опора. На издателство „Гаяна“. На Райна Преславска, която я е въвела в литературния клуб. На доц. Иванка Димитрова, с която е работила заедно. Специални благодарности получи Габриела Цанева, създала списанието „Картини в думи и багри“, дала възможност да се включат в него непубликувани поети.

В края на вечерта гостите на Нина я поздравиха лично и получиха автограф.

Нина Тончева е родена в Трявна. Завършва ВИММЕСС- Русе (днешният РУ „Ангел Кънчев“) и започва трудовия си стаж като технолог-конструктор в заводите за селскостопански машини в Нова Загора и Русе. Работила е и в ЗССМ „Иван Йонков“ – Трявна. През 1969 г. става асистент, а впоследствие – главен асистент в катедра „Бизнес и мениджмънт“ на русенския университет. Пише поезия за възрастни и деца. Публикувала е свои стихотворения във в. „Литературно земеделско знаме“, както и в електронното списание „Литературен свят“.