• EnglishEnglish
Виктория Бешлийска и магията на нейната „Глина“
06 юли 2022 г.

В жежката вечер на 5 юли русенци изпълниха зала „Заседателна“ на библиотеката, за да се  срещнат на живо с нашумялата млада писателка Виктория Бешлийска и нейния дебютен роман „Глина“.

Да подкрепи своя автор от столицата дойде главният редактор на издателство „Софтпрес“ Димитър Риков, който подчерта, че за две години „Глина“ се превърна в най-четената книга в България. Не случайно тя е отличена с наградите избор на книжарите на книжарница „Хеликон“ за 2021 г, избор на читателите на предаването „Библиотеката“ по БНТ за 2021 и европейска награда за дебют на Еврокон 2022 г. Риков донесе за русенските читатели и „Словник“ - самобитния дневник на Виктория Бешлийска, който започва с 90 архаични български думи, за да продължи с личните бележки на всеки, който вярва, че писането има пречистваща и преобразуваща сила.

За по-стройното и интересно протичане на вечерта се погрижи ас. д-р Петя Абрашева от Русенския университет „Ангел Кънчев“, която увлече в разговор автор и публика. Присъстващите се докоснаха до творческия процес, свързан с откриването на легендата за самобитните бусински грънчари от ХVІІ век, получили благословията на турския султан единствени да пътуват свободно в границите на империята, за да продават стоката си. От страниците оживя историята на изпепеляваща любов между Жара и Велико, завъртя се чарка на майсторите от Бусинче, на тревогите и надеждите у Боя, Зария, Исая, Манасия и другите герои, замириса на билките и се дочуха баянията на знаялицата Зевна.

Имаше много въпроси за книгата, смисъла, за вграждането като метафора на предопределеността, за езика, за старите български думи, които и днес носят силата на своето значение.

Виктория Бешлийска отговори на всички и накрая издаде една пазена до вчера тайна – вече е даден за печат вторият й роман. Тя не разкри името на книгата, но сподели, че този път историята е за духовните, културни и природни ценности на русенското Поломие и неговите хора. Новината предизвика аплаузите на публиката и обещанието на авторката, че ще представи новата си творба в Русе.

По традиция на библиотеката Виктория Бешлийска получи ВИП карта на посланик на културния институт, с която тя ще може да ползва всички наши директни и онлайн услуги!