• EnglishEnglish
Второ издание на конкурса за кратко видео на тема „Медийната грамотност е…“
03 юли 2024 г.

Коалиция за медийна грамотност (КМГ) за втора поредна година организира видеоконкурс за младежи на тема „Медийната грамотност е …“.

Как да участвате?

Желаещите да участват трябва да са възраст между 14 – 35 години. Каним ви да провокирате знанията и въображението си и да създадете видео с дължина не повече от 35 секунди, в което да споделите вашата визия по темата медийна грамотност. Търсим видеа, които съчетават творчески подход към темата с практични съвети към  аудиторията. Разкажете ни не само какво е медийна грамотност на теория и защо е важна, но и как да развиваме уменията си.

Авторите на трите най-добри видеа ще получат награда под формата на оборудване/ техника по техен избор на стойност 1 100 лв.

Как да оценим достоверността на медиен материал? Как разбираме, че един източник не е надежден? Как да използваме социалните медии отговорно? Какви са рисковете от това да споделяме непроверена информация онлайн? Как ставаме жертва на собствените си предразсъдъци и пристрасия? Как формираме представите и вярванията си чрез взаимодействието с медийно съдържание? Защо медиите заемат централно място и играят важна роля в живота ни и за обществата ни? Това са само част от примерните въпроси, на които може да отговорите в своите видео материали.

Няма сценарий, към който трябва да се придържате – използвайте въображението си, за да представите посланието си по най-добрия начин. Видеото може да е както с игрално действие, така и анимационно или комбинация от няколко техники. Участието в конкурса може да бъде както самостоятелно, така и от група от няколко души, но на наградата за такава кандидатура е една. Видеото не трябва да е било публикувано другаде до момента на обявяване на печелившите. Видеото трябва да е на български език.

За идеи и вдъхновение можете да разгледате материалите в раздел Ресурси в официалния сайт на Коалицията за медийна грамотност gramoten.li, а също и видеата на участници в предишното издание на конкурса от 2023 г.

Готовото видео съхранете в WeTransfer и ни изпратете с линк на мейл Info@gramoten.li до 19 юли, като не забравите да посочите имената си и тел. номер за връзка. Подробностите за наградата и официалните условия на конкурса можете да видите в сайта ни тук.

Видеоконкурсът се осъществява с финансовата подкрепа на Програмата за малки грантове към Посолството на САЩ в България в рамките на кампанията „Дни на медийна грамотност 2024”.