• EnglishEnglish
Второ място за Русе в кампанията „Забавното четене“
24 януари 2018 г.

В седмата поред кампания за насърчаване на детското четене „Забавното четене“ призa за „Най-четящ град“ спечели Самоков.  Градът победител е избран въз основа на най-много прочетени книги за 2017 година, в съотношение към регистрираните в електронния дневник на Az-deteto.bg и броя на децата в населеното място.  Достойно за първото място се бориха Русе и Видин – северните градове си поделиха втората позиция.

Според попълнените он лайн читателски дневници „Най-четена книга“  е „Алиса в страната на чудесата“ на Луис Карол, следвана от „Грозното патенце“ на Ханс Кристиан Андерсен и „Soy Luna: Началото на лятото“ на Пако Хименес. „Най-четящо дете“ за 2017 е четвъртокласничката Габриела Чалъкова от ОУ „Митрополит Авкс. Велешки“, град Самоков.

И тази година „Забавното четене“ се проведе под мотото „Чети между редовете“, с цел да се ангажира вниманието на децата към скритите послания в книгите и четенето с разбиране. Инициативата стимулира децата на възраст между 6 и 14 години не само да четат повече, но и да изградят критично мислене още от ранна възраст.

През годините кампанията „Забавното четене“ е получавала подкрепата на известни лица като Михаела Филева, Ивайло Захариев, Силвия Лулчева, Доника Ризова, Милена Фучеджиева, Константина Живова, Лора Инджова и други. Инициираната от Аz-deteto.bg, част от Investor Media Group, кампания за четене мотивира 15 хиляди деца да се включат в надпреварата от началото на провеждането й.