• EnglishEnglish
Въведение в православното учение и практиката на поста
14 март 2017 г.

По проект „Един другиму и на Христа целия си живот да отдадем“, финансиран от фондация „Комунитас“, се проведе беседа по книгата на Александър Шмеман „Великият пост“. Книгата е въведение в православното учение за поста. Тя представлява богословски размисъл за духовните измерения на поста и значението на аскетичния подвиг за вътрешната промяна на личността в Църквата.

„Църковното учение за Поста е учение, което се предава преди всичко във великопостното богослужение. Сега на преден план застава въпросът: как да приложим това учение към нашия живот? Как би могъл Великият Пост да бъде не само номинален, но и истински двигател на съществуването ни?“ (Шмеман).

Книгата на Шмеман е написана в духа на Евангелието. Авторът владее до съвършенство изкуството на аргументацията и затова книгата му е толкова въздействаща, сподели отец Стефан Стефанов.

По тези и други въпроси на православната вяра отец Стефан Стефанов и отец Георги Георгиев от Русенска епархия беседваха с публиката, присъствала на събитието.