• EnglishEnglish
Вълнуваща нощ с книгите на Хари Потър
02 февруари 2018 г.

Магията на Хари Потър за четвърти път влезе в Библиотеката

Регионална библиотека „Любен Каравелов“ се включи в четвъртото издание на Нощта на книгите за Хари Потър. „Фантастични животни“ беше темата на международното събитие тази година. Спонсор на инициативата в Русе стана Акционерно дружество “Пътинженеринг”, с изпълнителен директор инж. Кръстю Пейков. 

В специално украсената за вечерта Зала „Изкуство”  се събраха  почитатели на Хари Потър, за да се включат в магически турнир. С помощта на „Разпределителната шапка”, децата се разделиха в четири отбора, които носеха имената на домовете Грифиндор, Хафълпаф, Слидерин, Рейвънклоу. Участниците преминаха през четири зони на изпитание и бяха изправени пред  интересни предизвикателства, загадки, магически главоблъсканици и логически игри. За реда и дисциплината по време на надпреварата се грижеха „префекти“.  

Децата се впуснаха в едно вълнуващо и незабравимо приключение, в което трябваше да отговарят на въпроси, свързани със съдържанието на книгите за Хари Потър, да  решават магически квадрат, да  „отключват” загадките във вълшебните кутии, да разкодират думи и да влязат в ролята на актьори  и художници. 

Впечатляваща за присъстващите бе срещата с Хагрид, пазителят на зверовете, с когото всички искаха да се снимат.

С награди си тръгнаха  не само отборът победител – Рейвънклоу, а и много от другите присъствали на магическото приключение. 

Вечер с книгите на Хари Потър бе вълнуващото преживяване, което ще остави дълготраен спомен у деца и родители.

Екипът на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ благодари на доброволците Даниел Йорданов (в ролята на Хари Потър), Емилия Димитрова, Йоана Петрова, Ивелин Иванов, Вероника Светославова и Преслава Иванова, които участваха в организирането и реализирането на събитието.

Инициатор на междунарадното събитие „Нощ на книгите за Хари Потър” е британското издателство „Bloomsbury“, което публикува всички книги на Джоан Роулинг (Harry Potter Book Night). Първата книга "Хари Потър и философският камък", е публикувана през 1997 година. Вече 20 години историята за Хари Потър има своите милиони почитатели по цял свят.