• EnglishEnglish
Графити на светло
29 септември 2020 г.

Обновеният Детски отдел на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ се превръща постепенно в най-вълшебното място от магичните пространства на библиотеката -  Библиотечко! Тук ще черпят знание и вдъхновение за четене децата, оттук ще започват приключенията в света на книгите! 

В Библиотечко ще бъде обособено и специално място за тийнеджърите с подходящи за възрастта им книги, оформено с графити и оборудвано с меки пуфове. Младежката зона ще е максимално близка до естествената среда на юношите и тяхната специфична естетика – предпоставка да припознаят библиотеката като свое място за социални контакти и усъвършенстване.

Именно оформянето на тази зона, както и повишаване на знанието сред младежите за графитите като изкуство със средствата на съвременни технологии беше мотивът на сдружение „Културни пространства“ и Библиотеката да кандидатстват с проект  „Графити на светло“ по програма Култура на Община Русе, направление Малки творчески проекти.

Проектът, който е одобрен от Общината, има за цел развитие на младежката аудитория чрез създаване на алтернативно място за графити изкуство и култура, в което младите хора да имат възможност за себеизразяване, общуване, творческо и културно развитие. Предвижда се да бъдат публикувани информационни и обучителни материали за графити изкуството и провеждане на пърформънс. Мащабно десет метрово графити пано ще бъде създадено от стрийт арт артист. То ще обособи специална  младежка зона в библиотеката.  В проекта „Графити на светло“  ще вземат участие и студенти от клуб „Палитра“ към Русенския университет „Ангел Кънчев“ с ръководител гл. ас.д-р Валентина Радева и ученици от Математическата гимназия „Баба Тонка“ с преподавател Вяра Гунева - художник и автор на учебници по изобразително изкуство.