• EnglishEnglish
Група „Изобретателите“
28 август 2019 г.

„Изобретателите“ нарекоха себе си последната група участници в Лятната архитектурно-строителна работилница за деца в библиотеката. Петнадесет деца заедно със своя ръководител Анни Пенчева се впуснаха в архитектурно-строителни предизвикателства. Строиха къщи, замъци, кули, тунели и канали. Участниците показаха отлични творчески и конструктивни умения. Нарисуваха своя град през деня и нощта. Запознаха се с историята и красотата на гр. Русе по време на архитектурна разходка. Имаха възможност дори да посетят Русенската съдебна палата, открита преди 80 години. Срещата с окръжен съдия Татяна Черкезова и разказът й за строежа на сградата, стъклописите и мраморната зала впечатлиха участниците. Всяко дете получи Конституция на Република България и информационна брошура, представяща правата и задълженията на лицата свидетели и жертви на престъпление.

Инж. Стела Горчева, преподавател от партниращата по проекта организация – Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“ запозна участниците с приложен софтуер Sweet Home 3D. Приложението за вътрешен дизайн провокира въображението на децата и те изработиха интересни проекти за обзавеждане на жилище. Под ръководството художника от ПГСАГ „Пеньо Пенев“, г-н Стоян Димов участниците от група „Изобретателите“ се запознаха с основни понятия в архитектурата, като специално внимание бе отделено на фасади и колони. Изработиха гипсови отливки. В изработения „Кладенец на желанията“ децата събраха 150 броя камъчета и 150 мечти. Цветни неонови мозайки бяха завършек на лятното забавление в библиотеката.

Проект „Архитектурно строителна работилница за деца. От играта към знанието“ на Регионална библиотека „Любен Каравелов”, се финансира по програма „Знание и растеж“ от Общинска фондация „Русе - град на свободния дух“ и с подкрепата на фондация ЕКОНТ.