• EnglishEnglish
Да е лято, само да е лято!
13 юли 2020 г.

Да е лято, само да е лято!

Топло и зелено

като горски мъх,

да струи тревата -

силна, некосена -

искам да е лято

до последен дъх.

Да е тихо, тихо над земята,

на кравайче свито

времето да спи,

да звучи в нивята

пеещото жито -

нека да е лято

милиони дни.

 

Да е лято! Още да е лято -

дълго като зима,

топло като гръд,

тежко като злато,

звънко като рима,

вечно да е лято -

за последен път.

 

На 12 юли 2020 г. за Миряна Башева лятото беше за последен път. Нейното талантливо перо спря да пише на земята, за да продължи да твори в небесните измерения, където лятото е вечно. Поклон пред светлата й памет!

Единствената дъщеря на трагично загиналия външен министър на България (1962 – 1971) Иван Башев - Миряна, е родена в София на 11 февруари 1947 г. Завършва руска гимназия и английска филология, без да се дипломира.

Миряна Башева започва да твори поезия след 23-та си година. Първата й стихосбирка е “Тежък характер”. Следват „Малка зимна музика“, „Сто години суета“, „Ние сме безнадежден случай“…

През 1979 г. пише стиховете към филма „Войната на таралежите“ на Иванка Гръбчева. По покана на Рангел Вълчанов Башева създава сценария на игралния филм „Последни желания“ (1983 г.) и на няколко документални филма на същия режисьор.

Има включени стихове в антология с българска поезия, излязла в САЩ – антологията „Глина и звезда – съвременни български поети“ (1992), подготвена за печат от българския поет и преводач Георги Белев, заедно с Lisa Sapinkop. Работила е като сътрудник в списание “Отечество”, Българската национална телевизия, Студията за игрални филми “Бояна”, списание “Факел”. След 1989 г. е редактор във вестниците “24 часа” и “Сега”.

Характерна особеност в стиховете на Башева е оригиналната мисъл и мелодичността. Ето защо не е случайно, че поетесата става търсен автор на текстове на популярни песни. Миряна Башева пише текстове за песни по музика на Петър Чернев, Михаил Белчев, Стефан Димитров, Атанас Косев, Юри Ступел, Валди Тотев и др. Песните ѝ са изпълнявани от много звезди на българската естрада. Много от стиховете й са популярни песни - “Дано” на Богдана Карадочева, “Тежък характер” на Йорданка Христова, “Как си ти” на братя Аргирови, “Булевардът” на Михаил Белчев...