• EnglishEnglish
Да си спомним „Пробуждане“ на Антон Дончев
15 октомври 2020 г.

На 20 октомври библиотеката ще посрещне скъп гост. Акад. Антон Дончев идва в Русе, за да се срещне със своите читатели и почитатели на класическия исторически роман. А също така да отбележи заедно с тях своя 90-и рожден ден.

Интересен факт е, че завършилият през 1953 г. юрист не устоява на порива си към перото и писаното слово. Търсенията му са насочени към Средновековието, българската държавност, византийското потисничество и борбите на народа ни срещу него, после към мрачните пет века турско иго и последиците от тях. Младият писател не се страхува да се впусне в дебрите на миналото, създавайки завладяващи саги с майсторство и зрялост. Макар че на широката публика неговите постижения на писателското поприще да се свързват със „Сказание за времето на Самуила” (1961) и най-вече с мащабното „Време разделно“ (1964), трябва да припомним, че още през 1956 г. той търси признание с дебютния си роман „Пробуждане“, който е написан в съавторство с Димитър Мантов. Сагата разказва за смутните и тревожни времена около въстанието на Асен и Петър. Първото издание на книгата е от същата 1956 г. и е достъпно във фонда на библиотеката за всеки любопитен и обичащ историята читател.

Елате в библиотеката на 20 октомври да посрещнем живия класик, хуманист и родолюбец Антон Дончев! Ще имаме възможност да се потопим в неговия ярък и многопластов свят, да се върнем назад във времето и да извървим с автора трънливия и съзидаващ творчески път от първия му написан ред до Вълчан войвода, за когото писателят започва нова книга на 90-я си рожден ден през септември т.г. Очакваме Ви!