• EnglishEnglish
Ден на европейските автори
29 март 2024 г.

Директорът на библиотеката Теодора Евтимова и библиотечният специалист Цветелина Шанова взеха участие във второто издание на Деня на европейските автори. Инициативата на Европейската комисия се проведе на 28 март в Окръжна библиотека Гюргево (първата беше отбелязана миналата година в Регионална библиотека Русе) и бе организирана от културната институция съвместно с Асоциация „Еврорегион Данубиус“ и гюргевския Окръжен съвет. Идеята на събитието беше да представи по нестандартен начин поети-любители, които са заети в държавната и местна администрация. Те представиха на четири езика – български, румънски, английски и френски биографични сведения за любими автори и имаха възможността да прочетат части от техните произведения. Сред тях бяха откъси от Михай Еминеску, Никита Станеску, Георги Господинов, Джон Банвил, Жак Превер, Антоан Дьо Сент-Екзюпери и др.

На събитието дебютираха със своите стихотворения Лилия Георгиева, която е експерт в Областната управа в Русе и заместник-кметът на Гюргево Йонел Мускалу.

Поетичният рецитал представи двама „непрофесионални” автори, съпътстван от картини на художничката Петра Шербанеску, вдъхновени от техните творби.

Сред гостите на събитието бяха  Десислава Димитрова - експерт в Областна администрация Русе, заместник-председателят на Окръжен съвет – Гюргево Елизабета Михалча и Лили Ганчева - изпълнителен директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“, по чиято идея се реализира инициативата .