• EnglishEnglish
114
Ден на независимостта на България
22 септември 1908 г.

За България освобождаването от оковите на Берлинския договор става възможно  през 1908 г. Правителството на демократите преценява, че решителният момент е настъпил.

На 20 септември 1908 г. правителството посреща българския княз Фердинанд І на яхтата "Хан Крум" край Русе. На проведеното заседание на Министерския съвет е взето решение за обявяване на Независимостта на България. На 21 септември, на общоградско събрание е съобщено на русенци за предстоящото обявяване на Независимостта. На път за Търново царският влак спира на гара Две могили и там министър-председателят Александър Малинов написва текста на Манифест към Българския народ, подписан от Негово Величество Фердинанд I и българското правителство, с който на 22 септември 1908 г. в историческата черква "Св. 40 мъченици" в старопрестолния град Търново България е провъзгласена тържествено за независима държава. Страната де юре става суверенна и се издига в царство.

С провъзгласяването на Независимостта българската държава се изравнява със своите съседи – Румъния и Сърбия. Извоюва значителна преднина в усилията за равноправно третиране в международните отношения. Укрепват се позициите на монархическия институт. Провъзгласяването и признаването на независимостта на България е акт с прогресивно историческо значение за развитието на България.