• EnglishEnglish
Дете на Вселената
13 юни 2017 г.

В библиотеката се състоя русенската премиера на поетичната книга на Гюлсер Мазлум "Дете на Вселената". Водещ на срещата беше поетесата Александрина Шаханова.

Официален гост на събитието беше Дауд Ибрям - областен председател на Движението за права и свободи (ДПС), който поздрави потесета по повод представнето на нейната книга, като и пожела творческо вдъхновение и успех във всички нейни поетични начинания.

Творческата история на книгата представи съпругът на Гюлсер Мазлум- Яхя Акбулут, чиято заслуга е за цялостното графично оформление на книгата. Това е първата поетична книга на Гюлсер Мазлум и в нея са публикувани 25 избрани творби на турски и на български език. Преводач и редактор на поетичното томче е  доц. Хашим Акиф, преподавател в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски".

При представянето авторката сподели, че в творбите си е вплела своята житейска истина, която се базира на източната философия. „Основното за всеки човек е да намери онзи баланс в любовта към себе си и към останалите, да открие онзи предел, в който неговата свобода не накърнява правото на свободен избор на другите хора“, каза  Мазлум.

По време на поетичната среща почитателите на изящното слово чуха едни от най-силните философски стихове на Гюлсер Мазлум, сред които „Прозрение“, „Магьосникът“, „Семената на съдбата“, „Знамение“, „На синовете ми“, „Нетипична роля“ и „Върхът бленуван“.

Присъстващите имаха възможност да се насладят и на музикалните изпълнения на пианистката Гергана Вичева и Вокална формация "Настроение", които допълваха артистичната атмосфера на вечерта.