• EnglishEnglish
Децата, училището, книгите и библиотеката
07 октомври 2020 г.

Колегите Диана Гривева и Ирена Русанова взеха участие в Националната конференция "Децата, училището, книгите и библиотеката 2020", която се проведе във Варна на 5 и 6 октомври. Посветена на 90-годишнината от  създаването на Детски и средношколски отдел в Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ - Варна, кнференцията събра библиотекари, учители, писатели, илюстратори и всички с отношение към детското четене. Участниците споделиха мнения, идеи, опит в работата си с децата.

В доклада си „От играта до знанието“, Рени сподели с колеги от цялата страна добрите резултати от реализираните вече проекти "Силата на знанието", подкрепен от фондация "Глобални библиотеки - България" и „Архитектурно-строителна работилница за деца. От играта към знанието”, финансиран по програма „Знание и растеж“ на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ и с подкрепата на фондация Еконт.  

В „Библиотечко - мястото където се раждат мечти“ Диана визуализира плана за обновяване на пространство на детския отдел и показа как ще изглежда той след приключването на неговото преустройство. Разработката е съвместно дело на екип от РБ "Любен Каравелов", "Музейко" и арх. Ръжева.

Библиотечко постепенно се превръща в любимо място за децата,  атрактивно със своите зони: запазеното кътче за най-малките и техните родители, където да почетат, да поиграят или просто да си починат в приятна обстановка; зона за обичащите уединение читатели с уютни къщички, където всеки да „се скрие“ и почете на спокойствие;  амфитеатър, оборудван с интерактивна дъска и съпътстваща техника, който дава възможност за групови занимания, провеждане на срещи с автори и други събития, зони с компютри и високо технологичната зона с 3D принтер, VR  очила, холограмна пирамида и куб, и сензитивна зона за възприятия под въздействието на сноп с фиброоптични влакна, UV лампи, арома лампа, лазерна полусфера и др. В Библиотечко е отделено място и за тийнеджърите. Тяхното пространство вече се оформя, с помощта на проект "Графити на светло" на сдружение "Културни пространства" в партньорство с Библиотеката и финасовата подкрепа на Отдел "Култура" при Община Русе.  Предстои Тийн зоната да бъде обзаведена и изпъстрена с графити - среда максимално близка до юношите и тяхната специфична естетика. Всички посетители могат да избират свободно книги в зависимост от своята възраст и интереси. На разположение на малките читатели е богатия фонд на детския отдел, обновен с много нови издания.