• EnglishEnglish
204
Джон Хорсли (1817-1903)
29 януари 1817 г. – 18 октомври 1903 г.

Джон Калкот Хорсли е английски художник от 19-ти век. Роден е в Лондон. Образованието си получава в Кралската академия. За първи път картините му започват да се проявяват в Академията през 1836 г. ( "Country Pride"), а до 1893 г. редовно излага своите творби там.

Хорсли е започнал кариерата си като портретист, но по-късно, през 1844 г. той е избран в групата от шест художници, на които им е възложено да направят стенопис за двете британски камари на парламента. Неговият стил на рисуване е повлиян от холандската живопис от 17-ти век. 

През 1840 на Хорсли се приписва разработването на първата коледна картичка, която той създава по молба на сър Хенри Коул, който се затруднява да пише поздрави на своите приятели и роднини. Джон Хорсли  илюстрира с оригинални рисунки. Той украсява пощенската картичка (12x7 см)  с коледен триптих: в центъра художника поставя семейството на сър Хенри Коул, седящо на коледната трапеза, по стените има изображения, предназначени да напомнят на хората за благотворителността и състраданието на едно уважавано английско семейство. Пощенска картичка има огромен успех.

През 1864 г. той става член на Академията, а през 1875-1890 Хорсли е ректор на Кралската академия. На повечето картини Хорсли изобразява красива жена, в приятна обстановка, но той се противопоставя на френско влияние и използването на голи женски модели. За това, той спечелва прозвището "Г-н облекло".