• EnglishEnglish
Дигитален проект от ново поколение пази книжовната традиция
11 април 2018 г.

Регионална библиотека „Любен Каравелов” започна изпълнението на проект „Писменото културно наследство на България”, който се реализира по програма „Знание и растеж“, осъществявана от Фондация „Русе – град на свободния дух“ с подкрепата на Фондация „Еконт“. 

Проектът предвижда провеждане на национален конкурс за творци и творчески колективи, създатели на т.нар. „нова, маркетингова култура” по технологията 3D-mapping. Задачата е да се направи историческо и познавателно светлинно шоу, което ще се осъществи чрез прожектиране на пет 3D mapping продукции върху сгради, емблематични архитектурни символи на Русе. Участниците в конкурса трябва да представят дизайн и развитие на 3D mapping спектакъл; сториборд (кадри и кратък текст) на 3D mapping спектакъл; дизайн на интерактивни изложби. 

Конкурсът е отворен за автори и авторски колективи от България с интерес в областта на визуалните изкуства. Кандидатите могат да участват с неограничен брой творби във всички категории.   

Основните изисквания в регламента са творците да интерпретират следните теми: „Сгради – паметници на културата в Русе“; „Декоративното изящество на книгата“; „Шедьоври на малката графика от фонда на Международния конкурс за екслибрис“; „Съкровищница – европейско измерение на националната идентичност в колекциите на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе“; „Глаголицата и кирилицата – различните лица на българските букви“. 

Творбите трябва да се изпращат до 31 май 2018 г. в на e-mail: libruse@libruse.bg или на адрес гр. Русе; Регионална библиотека „Любен Каравелов“, ул. „Дондуков – Корсаков“ № 1 

Регламентът на конкурса е публикуван на електронната платформа https://www.libruse.bg/

Целта на проекта е да даде своя принос за съхраняване на богатата книжовна традиция на Русе и на България със средствата на съвременните методи за комуникация и онагледяване на историята на духовността.